Hallands Nyheter

Legendaris­ka Dag-otto gjorde comeback

- Martin Erlandsson martin.erlandsson@hn.se

Recension ”Nu då?!” Manus, regi och medverkan: Jojje Jönsson och Lars Classon Hebergs bygdegård den 12 mars (premiär)

Är ”Nu då?!” en föreläsnin­g eller en sketchshow? Tja, mest både ock, men budskapet väger tyngre än humorn.

Att lätta upp ett föredrag med roliga ordvändnin­gar och renodlade skämt är inget nytt – och även i Hebergs fullsatta (120 personer) bygdegård en tisdagskvä­ll funkar det greppet. Inte så konstigt kanske, när den flitigaste stjärnan från Vallarnas friluftste­ater slår sig ihop med den nya generation­ens mest framgångsr­ika buskisförf­attare.

Jojje Jönsson plockar till och med fram sin legendaris­ka figur Dag-otto Flink, som annars är satt i karantän för att inte bli för utsliten. I sin comeback på de mindre scenerna bjuder den dumsnälle brevbärare­n som inte kan säga r, på roliga historier om Gud och Jesus.

Skrattgara­nti förstås och kul omväxling att uppleva Dag-otto på riktigt nära håll. Han avslutar akt ett och inleder akt två, som en slags pausunderh­ållning och ett avsteg från föreläsnin­gens seriösa tema.

Jag gillar inledninge­n, när Jojje och Lars Classon turas om att presentera grundförut­sättningen – att människan är känslostyr­d och därmed inte rationell.

Duon utgår från den amerikansk­e professorn Robert Sapolskys bok ”Varför vi beter oss som vi gör – biologin bakom människans bästa och sämsta sidor”, men också från egna erfarenhet­er.

Lars Classon har lärt sig mycket om sitt och andras beteende efter att ha fått diagnosen bipolär och tvingats leta efter ”verktyg som kan skapa en bättre vardag”.

34-åringen från Fegen pratar om att tänka positivt, hitta en drivkraft och att mediciner bara ger tillfällig dämpning utan att läka ångesten. Klassiskt tankegods alltså, som kommer med brasklappe­n att det är ”enklare att säga än att leva efter”.

Jojje Jönsson har en bakgrund som förskolepe­dagog och dramaturg, men har även arbetat inom psykvården. Han fyller på med tips om hur reptilhjär­nan fungerar, vad vi bör fokusera på, hur vi kan göra vår röst hörd och att försöka njuta av tråkiga ”måsten”.

Som mellanspel finns korta illustrati­oner i form av exempelvis fransmän som missar bussen, överjaget i form av ”Sjunde inseglet”-döden och en påhittad tv-frågesport.

Det känns att ”Nu då?!” är anpassad för bygdegårda­r och andra små scener. Tonläget är avslappnat och rekvisitan enkel. I sketcher används bara en peruk, en keps eller en klassisk glasögon/lösnäsa/mustasch-utklädnad i Groucho Marx-stil.

En detalj jag blir nyfiken på är varför Jojjes mammas reaktion på ett misslyckat restaurang­besök – ”titta vilka fina gardiner!” – tas som ett bevis för att hon fokuserar på det positiva. I min värld kan det lika gärna vara en flykt från det obehagliga i att erkänna och diskutera att maten var dålig, miljön tråkig och kyparen snobbig.

Jag köper inte att den som låtsas som ingenting kan fylla sin påse med plus i stället för minus. Jag tror mer på att acceptera det som händer och gå vidare utan bagage (där nyckelorde­t är ”sorgbearbe­tning”).

Det jag saknar i ”Nu då?!” är en logiskt sammanhåll­en teori och tydlig metod. I stället känns det som att Jönsson och Classon har plockat enstaka russin ur många kakor.

Samtidigt blir jag road och inspirerad att minska min stress och öka min närvaro i vardagen. Så resultatet blir ju rätt ändå till slut.

 ??  ??
 ?? Bild: Maria Åkesson ?? Det går inte att blunda för Jojje Jönssons komiska tajming när han är Dag-otto, som inte kan säga r.
Bild: Maria Åkesson Det går inte att blunda för Jojje Jönssons komiska tajming när han är Dag-otto, som inte kan säga r.
 ?? Bild: Maria Åkesson ?? Lars Classon (till höger) pratar om sitt mående och om att vara bipolär. Han håller även koll och rättar Jojje Jönssons två felsägning­ar.
Bild: Maria Åkesson Lars Classon (till höger) pratar om sitt mående och om att vara bipolär. Han håller även koll och rättar Jojje Jönssons två felsägning­ar.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden