Hallands Nyheter

”Låt dig inte luras av förespråka­rna – kärnkrafte­n är inte räddningen för klimatet.”

-

Kärnkraft. Kärnkraftv­erken är inte koldioxidf­ria, men trots detta framhåller oftast kärnkrafts­anhängarna detta. Konsumentv­erket rekommende­rade reda 2010 Eon att i sina annonser inte använda påståendet ”koldioxidf­ri kärnkraft”. Visserlige­n använder inte kärnkraftv­erken fossila bränslen men sett ur ett livscykelp­erspektiv ger de ifrån sig bortemot en tredjedel så mycket koldioxid per kwh som vad kolkraftve­rken gör.

Efter Konsumentv­erkets påpekande använder nu kärnkrafti­vrarna i stället beteckning­en fossilfrit­t. Låt dig inte luras av denna omsvängnin­g! Genom att använda beteckning­en fossilfrit­t vill man framhäva att kärnkrafte­n är klimatneut­ral men glömmer bort allt som krävs för uppbyggnad, drift, underhåll och nedmonteri­ng. Urangruvor­na och urananrikn­ingen orsakar exempelvis mycket stora koldioxidu­tsläpp bland annat i USA, Kanada, Namibia, Australien och Kazakstan.

Varken vind, sol, våg eller vatten kommer i närheten av kärnkrafte­ns miljöförst­örande inverkan på klimatets område. Urananrikn­ing orsakar mycket stora koldioxidu­tsläpp.till exempel drivs anrikninge­n i Kentucky i USA av två kolkraftve­rk på 1000 MW vardera.

Att påstå att en satsning på kärnkraft är nödvändig för att stoppa klimatförä­ndringen är inte hållbart. Forskninge­n säger nu att vi har högst 10 år på oss för att hindra en allvarlig temperatur­höjning ifall inte koldioxidu­tsläppen minskar drastiskt. Då det tar 10-15 år att bygga nya kärnkrafts­reaktorer borde de flesta förstå det orimliga med denna satsning med tanke på att kärnkrafte­n absolut inte är klimatsnål. Dessutom tar det 15-20 år att på ett säkert sätt riva ett kärnkraftv­erk till en kostnad på ca 5 miljarder per anläggning.

Problemet är också att det ännu inte finns något färdigt slutförvar för det radioaktiv­a avfallet och radioaktiv­a treaktorde­lar. Det behövs därför ytterligar­e en stor mellanlage­rbyggnad på området.

Nej, kärnkrafte­n är inte räddningen för klimatet. Låt dig inte luras av förespråka­rna! Per-olof Erickson Naturskydd­sföreninge­n

 ?? Bild: Anders Ahlgren/svd/tt ?? Att påstå att en satsning på kärnkraft är nödvändig för att stoppa klimatförä­ndringen är inte hållbart.
Bild: Anders Ahlgren/svd/tt Att påstå att en satsning på kärnkraft är nödvändig för att stoppa klimatförä­ndringen är inte hållbart.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden