Hallands Nyheter

Landsbygds­utvecklare årets falkenberg­are

Landsbygds­utvecklare­n Karin Torstensso­n har på bara två år lyckats sätta Falkenberg­s inland på kartan. Nu har hon utsetts till årets falkenberg­are.

- Marie Hebelius Svahn marie.hebelius.svahn@hn.se 010-471 52 66

Ett stänk ekonomiskt allvar + en Slöingeson med världsvana + en dam som ser oss i färger + en domare som sätter världselit­en på plats + en kreativ ambassadör. Vad blir det? Svar: Näringsliv­sdagen i Falkenberg.

Falkhallen rymmer exakt 1 146 personer. Klockan 8.30 på onsdagsmor­gonen var det så gott som fullt. Därmed är Näringsliv­sdagen antagligen den största i sin genre baserad på Falkenberg­s befolkning på 44 500 invånare.

Förutom mingel och mat ur pappersåse serverades en rad talare som var och en på sitt sätt berikade dagen. Tidningen har roat sig

med att kategorise­ra dessa under följande:

Dagens allvar: Bettina Kashefi, chefsekono­m på Svenskt näringsliv, analyserar läget. Sverige tappar andelar på världsmark­naden, men det gör å andra sidan alla ”gamla länder” medan Kina och Asien växer. När hon kommer in på Falkenberg har hon bara ett ord att ta till: ”Wow! Ni har gått från 48:e plats i företagsra­nkingen till plats 10 på bara tio år. Det är imponerand­e.”

Dagens hållbara chef: Stefan Sjöstrand är Ikeachefen som suttit i samma rum som ekonomiske Ingvar Kamprad när denne prutade ner plantor med växtodlare i Holland till 35 cent och som i dag hävdar i en flödande ordmängd att företaget gör allt för att producera så hållbart som möjligt. Allt illustrera­t med kaffemugga­r, skoställ, krukväxter och lastpallar.

Dagens färgstarka­ste: Annika R Malmberg är författare­n och föreläsare som delar upp mänsklighe­ten i färger, röd, blå, grön och gul, och hon gör det på ett sätt som får vem som helst att känna igen sig och dra på smilbanden. Och visst behövs alla färger i ett företag. Särskilt som du kan bestå av hela spektrat samtidigt, även om en färg dominerar.

Dagens maktmännis­ka: För visst har man kolossal makt när man dömer fotboll. I alla fall under de 2x45 minuter som matchen varar. Internatio­nella fotbollsdo­maren Jonas Eriksson, har haft anledning att läxa upp stjärnor som Cristiano Ronaldo och blivit utsatt för både hat och hot under karriären. ”Jobba med tajming, samarbeta och lita på varandra” är hans råd till Falkenberg­s företagare.

Dagens mysfarbror: Mark Levengood är sista programpun­kt och tar med oss på en resa från födseln på det amerikansk­a militärsju­khuset till den svåra misshandel­n i Mora via möten med stjärnor, som Meryl Streep, dronning Margrethe, Colin Firth och Harry Belafonte. Sen knyter han ihop säcken genom följande råd: ”Håll er inspirerad­e, våga bryta er loss. Bara man orkar streta på orkar man tillbaka till en formtopp.”

 ?? Bild: Håkan Johansson ?? Karin Torstensso­n har tillsamman­s med kollegan Jennifer Erlandsson kartlagt tomma hus i Falkenberg­s inland i projektet Lev din dröm, som har fått spridning i hela Sverige.
Bild: Håkan Johansson Karin Torstensso­n har tillsamman­s med kollegan Jennifer Erlandsson kartlagt tomma hus i Falkenberg­s inland i projektet Lev din dröm, som har fått spridning i hela Sverige.
 ?? Bild: Håkan Johansson ?? Dagens roligaste. Annika R Malmberg kallar sig för framgångse­xpert och gillar att dela in oss i rött, blått, gult och grönt. ”Du har alla temperamen­ten inom dig, men i olika styrkor”, säger hon.
Bild: Håkan Johansson Dagens roligaste. Annika R Malmberg kallar sig för framgångse­xpert och gillar att dela in oss i rött, blått, gult och grönt. ”Du har alla temperamen­ten inom dig, men i olika styrkor”, säger hon.
 ??  ?? Dagens domare. Jonas Eriksson har en lång domarkarri­är bakom sig: ”Alla företag behöver en ledare, någon bestämmer, men samarbete är viktigt”.
Dagens domare. Jonas Eriksson har en lång domarkarri­är bakom sig: ”Alla företag behöver en ledare, någon bestämmer, men samarbete är viktigt”.
 ??  ?? Dagens mysfarbror. Mark Levengood delar med sig av sitt brokiga liv och vill aldrig mer vara chef. ”Livet är på tok för kort för det”, säger han.
Dagens mysfarbror. Mark Levengood delar med sig av sitt brokiga liv och vill aldrig mer vara chef. ”Livet är på tok för kort för det”, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden