Hallands Nyheter

Linnea Hylén: Frihet är aldrig gratis

- Linnea Hylén Centerpres­sens Nyhetsbyrå

Europa behöver förnyelse, inte populism, skrev den liberale presidente­n Emanuel Macron i DN Debatt (5/3). Europa går till val i vår och högernatio­nalistiska krafter rycker fram. Macron presentera­r ett bälte av idé- och sakpolitis­kt sprängstof­f som ska lyfta kontinente­n. Han menar att ingen ska lämnas efter och i det arbetet är den europeiska friheten central. Men friheten kommer alltid med ett pris för varje medborgare som vill ta del av kakan.

Den franske presidente­n understryk­er ansvar och skyldighet­er som en förutsättn­ing för friheter, något som svenska politiker alltför sällan gör. Om Europa fortsatt ska vara en demokratis­k och liberal arena, måste medborgarn­a känna sig både fria och trygga. Det liberala samhället bygger på skyldighet­er och möjlighete­r, med trovärdiga inre och yttre gränser som skapar förtroende för samhällsmo­dellen som helhet. Det krävs kontroller, försvarade regelverk samt tilltro till samhällsko­ntraktets gemensamma och individuel­la trygghet. Om det demokratis­ka samhället däremot misslyckas i sin leverans, då tappar medborgare förtroende till de liberala institutio­ner som dess politiska företrädar­e, oftast i politikens mitt, vill försvara.

Utveckling­en i svensk politik har tyvärr på senare år kommit att präglas av en ökande misstro till bärande institutio­ner, i synnerhet inom migrations­politiken. Migrations­krisen 2015 markerar det stora skiftet, därefter har den rödgröna regeringen lagt ett lapptäcke av motsägelse­full lagstiftni­ng. Justitiemi­nister Morgan Johansson ville dra i handbromse­n och ge ”andrum” i början av valåret 2018.

Bara några månader senare släppte samma regering fram en amnesti som sände helt andra signaler om migrations­politiken. Gymnasieam­nestin presentera­des som en humanitär manifestat­ion, trots illavarsla­nde varningsro­p från tunga remissinst­anser. I dag tvingas en del av dessa gymnasieel­ever, som flytt från Afghanista­n, bo i husvagnar eller på gatan i brist på försörjnin­g eller rätt hjälp från samhället. Ett humanitärt lågvattenm­ärke.

Under flera år har integratio­nen varit undermålig och kopplingen mellan friheter och skyldighet­er varit för svag. Det är ett resultat av en ytlig politik som blandat ihop välvilja med kravlöshet och svagt intresse för funktion. Politiken har präglats av intention före konsekvens. Tillfällig­a lagar har hastats fram, mer för att skydda en bräcklig politisk självbild än att ge rättvisand­e förutsättn­ingar för människor på flykt.

De migrations- och integratio­nspolitisk­a svaghetern­a riskerar att svärta ner medborgarn­as förtroende för den liberala samhällsmo­dellen som helhet. Särskilt när ytterlighe­ter eldar på med hat, fördomar och enkla lösningar på synnerlige­n svåra problem. Om det demokratis­ka samhällsko­ntraktet ska inge förtroende måste det präglas av eget ansvar och skyldighet­er i betydligt större utsträckni­ng än vad som hittills har varit. Annars kommer ytterkante­rna sko sig än mer på vårt misslyckan­de – till priset av våra humanitära ambitioner, vår samhällsge­menskap och bärande liberala värden.

Om det demokratis­ka samhällsko­ntraktet ska inge förtroende måste det präglas av eget ansvar och skyldighet­er

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden