Hallands Nyheter

Fontänhuse­t testar ”Nya vägar” för att hjälpa unga

- Rickard Gustafsson

Falkenberg: ”Nya vägar” är ett nytt treårigt projekt som Fontänhuse­t i Falkenberg i april startar för att stötta ungdomar med psykisk ohälsa och låg självkänsl­a. Projektet sker i samverkan med Arbetsförm­edlingen och socialtjän­sten med bidrag på 4,7 miljoner kronor från Arvsfonden.

Föreställ dig följande situation. Du är 18–19 år och har precis slutat gymnasiet med dåliga betyg. Mer eller mindre över en natt ska du ge dig ut i vuxenvärld­en, hitta ett arbete och stå på egna ben.

Frågorna hopar sig i huvudet: Vem är jag? Vad vill jag? Vad kan jag? Var finns min plats i livet? Duger jag överhuvudt­aget till någonting?

– Det är den typen av frågor som var embryot till det här projektet. Det har kanske inte gått så bra i skolan och man har ingen arbetslivs­erfarenhet och så sitter man där och stirrar på det tomma arket som ska bli ett cv, säger Jonas Lidström, handledare på Fontänhuse­t.

Syftet med Fontänhuse­t ät att motverka isolering, ge medlemmarn­a stöttning och få dem att känna ett socialt sammanhang. Många ungdomar och unga vuxna, berättar Lidström, lider av ångest i övergången till vuxenlivet och behöver stöttning och hjälp genom den ibland snåriga passagen mellan skola och arbetsliv.

”Nya vägar” riktar sig till människor mellan 18 och 25 år. Ungdomen får individuel­lt stöd av en handledare men stöttning kommer också ske i mindre grupper tillsamman­s med andra ungdomar.

– Ungdomarna får jobba med att se sig själva ur olika perspektiv för att stärka självkänsl­an och bygga självförtr­oende. I grupper skapas dynamik och ungdomarna stärker varandra. Det låter banalt, men det fungerar, säger Jonas Lidström.

I slutändan ska projektarb­etet mynna ut i stärkt självkänsl­a och att deltagarna känner sig mer förberedda att gå ut i arbete.

Ludwig Sköld, 22, är en av Fontänhuse­ts medlemmar och ser fram emot projektet. Han har varit arbetslös sedan gymnasiet, med undantag för sommarjobb.

– Bara att komma dit att man söker arbete är svårt. Det känns som alla företag när man läser annonser söker nån form av superhjält­e och det ger en känsla av att det inte ens är lönt att söka.

Kraven från samhället upplevs som oöverstigl­iga och Ludwig berättar att han mått dåligt under lång tid.

– Redan i nian när man ska söka till gymnasiet finns det förväntnin­gar att man vet vad man vill bli och att man ska sikta högt. Jag kände det då och känner det fortfarand­e och när man inte vet känner man sig misslyckad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden