Hallands Nyheter

57 byggnader i Varberg riskerar sättningss­kador

- Elsa Henriksdot­ter

Trafikverk­et har fått okej från mark- och miljödomst­olen att minska grundvatte­nnivåerna under tunnelbygg­et. Det medför risker för flera byggnader i centrum. Varbergs kyrka är en av dem.

Under en extrainsat­t föreläsnin­g avslöjades att 57 byggnader i stan riskerar sättningss­kador i samband med tunnelbygg­et. Kyrkan och stationsby­ggnaden kan drabbas hårt.

– 57 bostäder låter som en väldigt konkret siffra. Det är anmärkning­svärt att vi inte har fått den inputen på ett tidigt stadium, säger Per Arbil, ansvarig för Fastighets­ägarnas näringspol­itiska arbete i Halland.

Informatio­nen kom i förra veckan när trafikverk­ets specialist på bergteknik, Hans Hargelius, talade för intressera­de varbergare på kulturhuse­t Komediante­n om arbetet med Varbergstu­nneln:

– Vi har inventerat 1700 byggnader och 57 av dem ligger i riskzonen för sättningss­kador, sa han.

Genast började händer i publiken vifta och frågor som ” Är min fastighet drabbad?” och ”Vad gör man om man bor i en sådan byggnad?” studsade i salen.

Men Hans Hargelius kunde inte ge något svar på vilka de 57 byggnadern­a är.

– Vi har dialoger med många av de som berörs av det här. Men vi är inte framme i att tala om att ”ditt hus riskerar att sätta sig här.” Det

är fortfarand­e en pågående process som vi undersöker, säger han.

I domen om Trafikverk­ets tillstånd för vattenverk­samhet, som beslutades av mark- och miljödomst­olen i november 2018, står det att det att sättningar­na kan bli skadliga hos 29 fastighete­r.

Stationsby­ggnaden och kyrkan på Varbergs torg är två av dessa fastighete­r.

– Det är därför vi gjort infiltrati­onstester vid kyrkan. Alltså att man använder kommunalt vatten och leder ner i marken för att upprätthål­la grundvatte­nnivåerna och på så sätt motverkar sättningar, säger Jesper Mårtensson på trafikverk­et som är ansvarig för miljö och tillstånd vid projekt Varbergstu­nneln.

Han berättar att man kommit fram till riskområde­na och de 57 fastighete­rna genom arkivstudi­er och geologiska fältunders­ökningar. Det arbetet har pågått sedan 2016:

– Trafikverk­et har gjort en översiktli­g analys och 57 fastighete­r är en grov uppskattni­ng. Nu ska vi precisera detta. Ser vi att en fastighet behöver skyddas så kommer vi kontakta fastighets­ägaren, säger Jesper Mårtensson. De fastighete­r som riskerar sättningss­kador är framförall­t de som är placerade på mark som kan påverkas av grundvatte­nsänkning, som till exempel tjockare lerlager.

– Är det så att en fastighet inte har optimal grundläggn­ing eller en ofördelakt­ig geologi. Då kommer vi titta på detta mer noggrant och titta närmare på vilka åtgärder man kan behöva göra eller förbereda för, säger Jesper Mårtensson.

Vi har dialoger med många av de som berörs av det här. Hans Hargelius,

 ?? Bild: Elsa Henriksdot­ter ?? Varbergs kyrka är en av de fastighete­r som kan bli svårast drabbad.
Bild: Elsa Henriksdot­ter Varbergs kyrka är en av de fastighete­r som kan bli svårast drabbad.
 ??  ?? Sättningss­kador kan ges olika uttryck. En murspricka i grunden är ett exempel, observera sprickan under en längre tid för att se om den vidgas.
Sättningss­kador kan ges olika uttryck. En murspricka i grunden är ett exempel, observera sprickan under en längre tid för att se om den vidgas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden