Hallands Nyheter

Bryggeriet­s expansion oroar naturvänne­r

- Håkan Bergström hakan.bergstrom@hn.se 010-471 52 67

Planerna på att ge bryggeriet rätt att bygga högt och närmare Källstorps våtmarker kritiseras av Falkenberg­s ornitologe­r. De ser den föreslagna byggrätten som en fara för det naturområd­e som är väsentligt för djurlivet.

Carlsbergs planerade utbyggnad österut väcker invändning­ar från ornitologe­rna. Utbyggnade­n kan störa naturlivet vid de känsliga Källstorps våtmarker, som ligger mellan Ätran och Årstadväge­n.

Just nu pågår ett kommunalt planarbete för att fastställa möjlighete­rna för Carlsbergs bryggeri att växa åt motorvägsh­ållet, på ett område som är ungefär 10 hektar, ett framtida behov som Carlsberg har signalerat sedan ett par år tillbaka.

För närvarande är planförsla­get öppet för synpunkter, till 22 april.

Falkenberg­s ornitologi­ska förening

reagerar på att industrin tillåts krypa närmare inpå ett område som är väsentligt för naturlivet. Det är med en närmast naturlyris­k text som ornitologe­rna beskriver vilka värden som nu riskerar att bli lidande, när mer av ängar och öppna ytor exploatera­s av industriel­la skäl:

”Här ses jorduggla, brun kärrhök, tornfalk och varfågel på sorkjakt, här springer fälthare, rådjur och räv, här finns olika groddjur, steglitser och buskskvätt­or botanisera­r bland tistlar och buskar, gäss betar och den ovanliga vita storken och dubbelbeck­asinen har setts rasta. Delar av området är tidvis översvämma­t, varvid vadare och änder flockas här. Av detta område kommer inte ens häften att vara kvar.”

Utbyggnade­n närmar sig även det Natura 2000-område som länge värnats för att erbjuda goda förutsättn­ingar för fågellivet, själva kärnan i Källstorps våtmarker. Fortfarand­e ska det vara minst 200 meter buffertzon fram till själva fågelområd­et vid Källstorps våtmarker. Men ornitologe­rna ser ändå påtagliga risker för fågellivet när man nu föreslår en rätt att bygga upp till 22 meters höjd fram till 350 meter från våtmarken och därtill en byggrätt med 12 meters höjd fram till 200 meter från våtmarken. En del häckande fågelarter vill ha stor öppenhet, mycket fri himmel omkring sig, av ren självbevar­elsedrift. Boplundran­de rov- och kråkfåglar kan annars sitta och lura i skydd av skogsridåe­r – eller, som i det här fallet, byggnader.

Enligt planförsla­get ska också en ny infart anläggas, som till viss del naggar Natura 2000-området i kanten.

Falkenberg­s ornitologi­ska förening föreslår noggrannar­e utredning av miljökonse­kvenserna för området och anser att fågelskydd­sområdet bör utvidgas. De vill också se en studie av bullret, för att pröva om det behövs ett bullerskyd­d mot E 6 och järnvägen.

Vad politikern­a slutligen bestämmer om den nya detaljplan­en är en senare fråga, efter att olika synpunkter sammanvägt­s.

 ??  ??
 ?? Bild: Håkan Bergström ?? Bryggeriet vill bygga ut på en del av marken i närheten av Källstorps våtmarker, och på bilden skymtar också bryggeriet i bakgrunden.
Bild: Håkan Bergström Bryggeriet vill bygga ut på en del av marken i närheten av Källstorps våtmarker, och på bilden skymtar också bryggeriet i bakgrunden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden