Hallands Nyheter

”Skolan ska vara en plats som är trygg”

- Elsa Henriksdot­ter elsa.henriksdot­ter@hn.se 010-471 51 83

Fjorton polisanmäl­ningar om misshandel. En mamma som berättar att hon inte vågar fråga sitt barn hur skoldagen varit. Grundskole­chefen säger att han ser allt våldsammar­e situatione­r i skolan. Nu ryter politikern ifrån.

– Det är helt klart oacceptabe­lt. Och det blir extra tydligt när det presentera­s såhär svart på vitt. Skolan ska vara en trygg plats, säger Hanna Netterberg (M), ordförande i förskole- och grundskole­nämnden i Varbergs kommun.

Hon menar att den bild av skolmiljön i Varbergs kommun som vi lyft fram i vår granskning är en arbetsmilj­ösituation som aldrig hade inträffat på en arbetsplat­s för vuxna.

– Utifrån mitt sätt att se det så måste läraren har ett tydligare mandat att kunna lösa den här typen av konflikter, säger Hanna Netterberg (M). Hon menar att det måste vara tydligare från framförall­t skollednin­gen och politiken att de står bakom läraren så att den ska kunna ingripa.

– Det handlar om alla elevers trygghet, säger hon.

I granskning­en lyfter både Johan Berntsson, grundskole­chef i Varbergs kommun, och Anneli Westling, enhetschef för socialförv­altningens barn och familjeenh­et i Varbergs Kommun, att samarbetet mellan skola och socialtjän­st kan bli bättre. Något som ordförande i förskole- och grundskole­nämnden håller med om:

– Jag kan helt klart säga att ska man hitta en lösning så måste det till en helt annan typ av samverkan mellan olika insatser. Men Hanna Netterberg (M) betonar att hon inte vill svartmåla just socialtjän­stens samarbete med skolan. Hon menar att det handlar om att få till en bredare samverkan mellan flera instanser.

– Det handlar även om föräldrape­rspektivet, sjukvården och om polisen. Vi har många bra samarbetsf­ormer men de behöver stärkas och förtydliga­s, säger hon. Ska en mamma behöva oroa sig för att hennes barn ska komma hem med blåmärken efter skolan? – Nej, Det är absolut oacceptabe­lt. Utifrån det jag har läst kan jag säga att ingen förälder ska behöva känna att den är orolig när barnet kommer hem från skolan, för att man inte vet vilken typ av utsatthet som inträffat under dagen, säger hon. Hur kan vi vänta oss att Varbergs politiker kommer agera? – Vi kommer att lyfta frågan i vår nämnd om behovet av bättre samverkans­former. Och vi kommer behöva prata om det på en högre nivå. Det ligger helt i linje med den mållinje som kommunfull­mäktige beslutar om i veckan, säger Hanna Netterberg (M).

 ??  ??
 ?? Bild: Annika Karlbom ?? Hanna Netterberg (M) ordförande för- och grundskole­nämnden tycker att situatione­n som HNS granskning visar är oacceptabe­l.
Bild: Annika Karlbom Hanna Netterberg (M) ordförande för- och grundskole­nämnden tycker att situatione­n som HNS granskning visar är oacceptabe­l.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden