Hallands Nyheter

Goda förutsättn­ingar att välja cykeln

- Christophe­r Vallerius christophe­r.vallerius@hn.se 010-471 50 26

Var fjärde hallänning kan cykla till jobbet på bara 30 minuter, det visar en ny studie som presentera­ts av Region Halland.

Var fjärde hallänning kan cykla till jobbet på 30 minuter. Det visar Region Hallands nya cykelpoten­tialstudie som har tittat på hur förutsättn­ingarna för cykelpendl­ing ser ut i länet.

– Vi arbetar med att ta fram en regional cykelplan som är tänkt att vara klar omkring årsskiftet. Syftet är att få till en ökad och mer säker cykling i länet och därför krävs det rätt underlag för att kunna arbeta fram den, säger Erik Hansson, regional samhällspl­anerare och ansvarig för cykelpoten­tialstudie­n.

Studien är även tänkt som ett underlag till kommunerna för att enklare få en uppfattnin­g om vart man exempelvis ska satsa på att anlägga nya cykelvägar.

Studien har tittat på hur många hallänning­ar som har mellan 45– 30 minuters cykelväg till jobb eller skola och hur förutsättn­ingarna ser ut för att kunna välja cykeln framför bilen.

– Överlag finns det stor potential att både arbets- och skolpendla med cykel i Halland. Var fjärde person som bor i länet kan cykla till jobbet på 30 minuter. Men det är intressant att se att det är inte bara i de större kommunerna som potentiale­n

Var fjärde person som bor i länet kan cykla till jobbet på 30 minuter

är stor utan även i mindre så som Laholm eller Hylte, säger Erik Hansson.

I studien har man räknat på potentiale­n för alla vägar utom motorvägen och i materialet finns en kartfunkti­on som visar exempelvis potentiell­a stråk för arbetspend­ling. Något som sedan går att jämföra med det befintliga gång- och cyklevägsn­ätet i kommunerna.

En snabb koll om man jämför vägnätet för Varberg och Falkenberg­s kommun visar att nätet är betydligt större i Varberg, något som däremot inte ska tolkas rakt av som att det är lättare att cykla i Varberg enligt Erik Hansson.

– Jag skulle delvis kunna dela den bilden men det man ska ha med sig i sammanhang­et är att Falkenberg skulle kunna tänkas ha fler lämpliga vägar som inte är cykelvägar. Alltså 30–40 sträckor och dessutom är det kommunerna själva som rapportera­r in gång- och cykel-vägsnätet. Studien visar ju hur många som har möjlighet att cykla till jobbet men hur ska man göra för att få folk att välja cykeln?

– Det är ju hela tiden det som är den stora frågan och det arbete vi nu ser framför oss är startskott­et för att jobba ännu mer med att få folk att välja cykeln. Trenden vi ser nationellt för till exempel skolpendli­ngen med cykel är att det går nedåt. Men för Hallands del finns det stor potential för ungdomar att cykla. Men det handlar ju om att lyfta fördelarna dels ur klimatsynp­unkt men också hälsoförde­larna, säger Erik Hansson.

 ?? Bild: Annika Karlbom ?? Ulrika Leffler tillhör en av dem som har cykelavstå­nd till jobbet och cyklar till jobbet varje dag. ”Dels är det så pass nära och dessutom bekvämt”.
Bild: Annika Karlbom Ulrika Leffler tillhör en av dem som har cykelavstå­nd till jobbet och cyklar till jobbet varje dag. ”Dels är det så pass nära och dessutom bekvämt”.
 ?? Bild: Region Halland ?? Erik Hansson, regional samhällspl­anerare och ansvarig för Region Hallands cykelpoten­tialstudie, säger att förutsättn­ingarna för att pendla till jobb och skola i Halland är bra.
Bild: Region Halland Erik Hansson, regional samhällspl­anerare och ansvarig för Region Hallands cykelpoten­tialstudie, säger att förutsättn­ingarna för att pendla till jobb och skola i Halland är bra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden