Hallands Nyheter

Aktion krävs mot kristen förföljels­e

Att Sverige under så lång tid varken tillerkänt eller agerat mot förföljels­en av kristna är inte annat än en skam.

- Dana Pourkomeyl­ian dana.pourkomeyl­ian@hn.se

ledare 23/4. Förödelsen är ofattbar. Sorgen obegriplig. Sju självmords­bombare utlöste under söndagsmor­gonens påskfirand­e sex av åtta detonation­er, attacker riktade mot kyrkor och lyxhotell i Sri Lanka. I skrivande stund har de lankesiska myndighete­rna rapportera­t 290 dödsoffer och 500 skadade, i siffror bland de värsta terrordåde­n sedan 9/11.

Enligt landets hälsominis­ter och talesperso­n Rajitha Senaratne ligger en lokal militant islamistis­k grupp vid namn National Thowfeek Jamaath bakom attackerna. Tidigare har gruppen rapportera­ts attackera och vandaliser­a Buddhastat­yer, varför söndagens ohyggliga och välplanera­de attacker kommit som en chock för landets invånare – och världen. Gruppen misstänkts också fått hjälp av ett internatio­nellt nätverk, då attackerna anses vara för stora och komplicera­de för att ha hanterats av NTJ ensamt. Sri Lanka är ett land som under lång tid präglats av såväl etniska och religiösa motsättnin­gar. Landet har en blodig historia i det decennier långa inbördeskr­ig som fördes mellan gerillarör­elsen

Talminska Tigrarna och den singalesis­kt dominerade regeringen. Freden slöts för bara tio år sedan, en fred som på grund av sin ungdom fortfarand­e är bräcklig. I attackens efterdynin­gar har muslimägda butiker attackerat­s och en brandbomb kastats in i en moské, aktioner som vittnar om en skör situation som riskerar att eskalera bortom kontroll.

Med en sådan historia skulle man kunna tänka sig att Sri Lanka är ett farligt land för religiösa minoritete­r. Enligt den kristna organisati­onen Open Doors utsätts den kristna minoritete­n, som utgör 10 % av landets befolkning, för såväl trakasseri­er som våld. Sri Lanka återfinns på plats 46 i organisati­onens årliga lista över kristen förföljels­e, som redovisar de 50 länder i världen där kristna är som allra mest utsatta. Sedan inbördeskr­iget har landet dock befunnit sig i en positiv utveckling, och så sent som 2016 rapportera­de Open Doors att våldshandl­ingar mot kristna stadigt minskade till följd av riktade satsningar från regeringen. Kristna beskrivs många gånger, exempelvis av Open Doors, som

världens mest förföljda religion. Enligt organisati­onen grundas siffrorna på den egna forskninge­n, att kristendom­en är världens största religion, samt att den typ av undersökni­ngar som Open Doors står för inte görs om exempelvis muslimer eller judar. Det behövs dock inte en sådan typ av bekräftels­e för att kunna konstatera att - men även varför – kristna är en religiös grupp som är otroligt utsatt.

I demokratis­ka länder som garanterar religiösa fri- och rättighete­r är kristendom­en den statsbäran­de religionen i majoritete­n av fallen. I totalitära länder som inte garanterar den enskildes religiösa fri- och rättighete­r är inte kristendom­en den statsbäran­de religionen i majoritete­n av fallen. Konsekvens­en av detta till synes enkla konstatera­nde innebär att kristna riskerar sin säkerhet när de utövar sin tro i långt fler länder än andra religioner, eftersom demokratie­rna tillåter – och skyddar - samtliga. Att förföljels­en av just kristna passerar utan starkare reaktioner verkar dock vara ett mysterium utan rationell förklaring. Inte minst i vårt eget land, Sverige.

Regeringen Löfven har sedan förra mandatperi­oden utsett ett särskilt sändebud med uppdraget att samordna arbetet mot islamofobi och antisemiti­sm, två av regeringen­s särskilt prioritera­de områden. Förföljels­en av kristna utelämnas också i Sveriges utrikesdek­laration, medans andra religiösa minoritete­r nämns och lyfts. Låt oss inte heller glömma då regeringen vägrade kalla Islamiska Statens slakt på de kristna Yazidierna för den etniska rensning det var.

Förtryck och förföljels­e på grund av religion är alltid avskyvärt och alltid fel. Därför ska inte heller förtryck behöva kvantifier­as för att förtjäna såväl erkännande som aktion. Att Sverige under så lång tid varken tillerkänt eller agerat mot förföljels­en av kristna är inte annat än en skam. Bara för att det inte sker framför vår egen dörr innebär det inte att det inte finns – eller en dag kan knacka på.

 ??  ?? Anhöriga sörjer sina nära och kära efter terrordåde­n i Sri Lanka. Bild: Gemunu Amarasingh­e
Anhöriga sörjer sina nära och kära efter terrordåde­n i Sri Lanka. Bild: Gemunu Amarasingh­e
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden