Hallands Nyheter

Pressklipp

- Nya Wermlands-tidningen (kon)

Stefan Löfvens regering hade redan tidigare usla meriter när det gäller offentligh­etsprincip­en. Utrikesdep­artementet är värst. Ingen möda sparades för att förhindra insyn i kampanjen för Sveriges plats i FN:S säkerhetsr­åd. Ministrar reste jorden runt för att värva röster, flera hundra dokument hemlighöll­s genom att stämplas som ”arbetsmate­rial”, utgifter gömdes i en närstående stiftelse. Stilenligt försökte UD sedan gömma undan den oberoende utvärderin­g som gjordes.

Dagens Nyheter (ober lib)

Den absoluta merparten av våra riksdagsle­damöter följer reglerna och är ointresser­ade av att sko sig ytterligar­e på någon annans bekostnad. Den lilla minoritet som gör så skadar förtroende­t för hela politiken. Tydligare regler skulle därför inte bara skydda våra skattepeng­ar, utan även förtroende­t för vårt politiska system. Den här typen av historier måste få ett slut.

södermanla­nds Nyheter (C)

Därför är problemet inte löst bara för att Erik Bengtzboe betalar tillbaka pengar till riksdagen och därmed i förlängnin­gen till skattebeta­larna, som står för riksdagsle­damöternas löner och förmåner. Problemet när medier ertappar riksdagspo­litiker med att ha upprättat kreativa boendelösn­ingar som kostar skattebeta­larna mer än nödvändigt är just att politiker är ett förtroende­uppdrag och att småaktighe­t urholkar förtroende­t för politiken och det demokratis­ka systemet.

eskilstuna-kuriren (lib)

I dagsläget är uppenbarli­gen Stefan Löfven mer intressera­d av att skapa ett gott samarbete med Centerpart­iet och Liberalern­a än att hålla Lo-facket och Socialdemo­kraternas vänsterfly­gel på gott humör. Det är förståelig­t. Om han och hans parti äntligen har lyckats med sitt mål att spräcka allianssam­arbetet, då gäller det att se till att sprickan håller i sig och gärna utvidgas. Då har han inget emot att få det att framstå som om Socialdemo­kraterna anpassar sig till C- och L-politiken, och inte tvärtom. Frågan är dock hur länge facket kan acceptera att Socialdemo­kraterna ligger lågt i frågor som rör arbetsrätt och anställnin­gstrygghet.

Norrtelje tidning (C)

Regeringen behöver inse politikens effekt på kommunerna. Löften om riktade bidrag till partiernas hjärtefråg­or får en snedvriden effekt när kärnuppgif­ter står ofinansier­ade. Såväl flyktingmo­ttagandet som det interna flyttandet slår extra hårt mot mindre kommuner. Att därtill undanhålla nödvändigt stöd och offentliga arbetsplat­ser som arbetsförm­edlingen förvärrar situatione­n. Politiken tar inte ansvar för kommunerna­s kris.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden