Hallands Nyheter

Tre halländska barn laddar för musikalen

-

Kultur&nöje: Andrea Waernqvist, Estelle Bengtsson och Theo Axelsson är alla med i ”Oliver!” som har premiär på Göteborgso­peran i morgon.

På lördag och ett halvår framåt tar barnen över Göteborgso­perans scen. I den ovanliga ensemblen till musikalen ”Oliver!” ingår hela 69 barn. – Det har känts frustreran­de ibland, och har krävt mycket energi, men det har gett mig mycket, säger regissören Fredrik ”Benke” Rydman.

I det tidiga 1800-talets sotiga och smutsiga London, med luften fylld av rester från kolindustr­ierna, utspelar sig historien om den hemlösa pojken Oliver och hans vänner.

På Göteborgso­perans scen tornar sig grå kulisser upp mot taket. I vad som ska likna en underjordi­sk gång under Londons gator, gömmer sig de små ficktjuvar­na, redo att påbörja arbetsdage­n.

Fredrik ”Benke” Rydman och hans team vill i sin uppsättnin­g ge en inblick i skillnaden mellan de vuxnas förvridna värld och den verklighet som barnen levde i.

En historia som har stora likheter med dagens samhälle, menar han.

– ”Oliver!” handlar om när industrial­ismen tog fart och vår uppsättnin­g är en väldig kritik mot dagens samhälle och de ökande klyftorna. Musikalen är precis lika spelbar nu som när den kom 1960, eller 1838 för den delen. Det tycker jag är intressant, fortsätter regissören.

Fredrik ”Benke” Rydman står för både regi och koreografi i den nya musikalupp­sättningen byggd på Dickens klassiker ”Oliver Twist”. Trots sin gedigna meritlista är det första gången han ansvarar för en hel uppsättnin­gs koreografi.

– Min ambition är att skapa bilder och scener som man kan förstå utan att höra texten. Att ge ett visuellt berättande som faktiskt känns lite i magen, säger han till GP.

Rydman var i slutet av 1990-talet med och grundade danskompan­iet Bounce. De senaste åren har han bland annat stått för koreografi­n till Måns Zelmerlöws Eurovision­svinnare ”Heroes” och skapat videon till Aviciis ”Tough love”.

– Jag känner mig lite trött om jag ska vara helt ärlig. Det är ganska

påfrestand­e som regissör att ha tre gäng som ska alternera, säger han till TT och fortsätter:

– Samtidigt är det förstås väldigt kul med barnen. Det är framför allt barnens energi som jag vill få fram, i kontrast till vuxenvärld­ens förvridna uttryck.

En stor svart kuliss fyller främre

 ??  ??
 ?? Bild: Björn Larsson Rosvall/tt ?? ”Teaterns uppgift är att förflytta människor in i en annan värld. Vi har försökt att skapa något alldeles eget”, säger regissören Fredrik ”Benke” Rydman.
Bild: Björn Larsson Rosvall/tt ”Teaterns uppgift är att förflytta människor in i en annan värld. Vi har försökt att skapa något alldeles eget”, säger regissören Fredrik ”Benke” Rydman.
 ?? Bild: Björn Larsson Rosvall/tt ?? 11-årige Enis Syla ska spela Dodger.
Bild: Björn Larsson Rosvall/tt 11-årige Enis Syla ska spela Dodger.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden