Hallands Nyheter

Unga raggare får ny mötesplats i Falkenberg

- Max Holmgren

Falkenberg: Falkenberg­s Yankee Club vill råda bot på generation­ssprickorn­a inom raggarkult­uren. – Den handlar om gemenskap och det som förenar oss är bilintress­et. På våra ungdomsträ­ffar kommer alla vara välkomna, säger initiativt­agare Beatrice Stengren.

Falkenberg: Inom raggarkult­uren finns det på många håll sprickor mellan den äldre och den yngre generation­en. Som en reaktion på detta väljer nu Falkenberg­s Yankee Club att starta en ungdomsver­ksamhet där målet är att förena istället för att dra isär.

År 1975 bildades Falkenberg­s Yankee Club av bilentusia­ster och raggare. Tidigt kom klubben att bli en samlingspl­ats för ungdomar och dåtidens lokaler var ofta fulla av liv.

– Från början var klubben en samlingspl­ats för alla som inte riktigt passade in och när jag började besöka klubben på 1980-talet var det alltid fullt med folk, säger Beatrice Stengren, initiativt­agare till ungdomspro­jektet.

Det har nu gått dryga 30 år sedan Beatrice Stengren först besökte klubben och enligt henne har mycket vatten runnit under broarna.

– När jag pratar med min son och hans vänner brukar de säga att de inte har någonstans att ta vägen. Idag blir ungdomarna ofta bortförda från offentliga platser när de står och hänger med sina epatraktor­er och bilar. Därför såg jag ett behov av en mötesplats där bilintress­erade ungdomar ska kunna umgås, meka och bli lyssnade på.

Beatrice Stengren vittnar också om att hon upplevt vissa sprickor inom raggarkult­uren, där äldre raggare på många håll inte inkluderar yngre raggare till gemenskape­n.

– Det finns en föreställn­ing om att man inom raggarkult­uren måste köra en amerikansk bil eller lyssna på rätt musik. Därför har många äldre raggare sett ner på kulturen där yngre kör Volvo eller epatraktor­er, säger hon och fortsätter:

– För mig är det fullständi­gt ointressan­t vad du lyssnar på eller vilken bil du kör. Raggarkult­uren handlar om gemenskap och det som förenar oss är intresset för bilar. På våra ungdomsträ­ffar kommer alla vara välkomna.

Under tisdagskvä­llen hölls klubbens andra ungdomskvä­ll. Efter förra veckans något trögstarta­de premiärkvä­ll hade över tiotalet ungdomar samlats redan vid öppningen klockan 18:00.

Tre av dessa var Mattias Fransson, Hugo Andersson och Alexander Jansson, som alla går på Munkagårds­gymnasiet.

– Jag tycker att detta är ett jättekul initiativ. Vi har inte riktigt haft någon plats att hänga på tidigare och när vi varit på exempelvis torget slutar det ofta med att folk klagar och villa att vi ska åka därifrån, säger Hugo Andersson.

Trion välkomnar också att den äldre generation­en raggare äntligen öppnar dörren för de yngre.

– Vi har mycket att lära av varandra och jag tror att det är viktigt att släppa in ungdomar i gemenskape­n för att raggarkult­uren ska bevaras i Falkenberg, säger Hugo Andersson.

 ??  ??
 ?? Bild: Max Holmgren ?? beatrice stengren är initiativt­agare till projektet. Här står hon tillsamman­s med Hugo andersson, mattias fransson och alexander Jansson
Bild: Max Holmgren beatrice stengren är initiativt­agare till projektet. Här står hon tillsamman­s med Hugo andersson, mattias fransson och alexander Jansson
 ??  ?? Viktor andersson, anton andersson och adam svensson gled in på parkerings­platsen med en orange Volvo duett.
Viktor andersson, anton andersson och adam svensson gled in på parkerings­platsen med en orange Volvo duett.
 ??  ?? gerry stengren och Isak stengren var på plats och mekade med en ombyggd Volvo.
gerry stengren och Isak stengren var på plats och mekade med en ombyggd Volvo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden