Hallands Nyheter

Jörgen Warborn: Cirkus brexit rullar vidare

- Jörgen Warborn Eu-parlamenta­riker (M)

Visst börjar man tröttna på turerna på andra sidan Nordsjön? Men cirkus brexit rullar vidare på sitt tredje år och precis som dagen efter folkomröst­ningen är det ingen som vet vad som händer nu. Vilket blir Boris Johnsons nästa steg? Blir det nyval? Kommer brexit hända alls?

Vi är nog många som med lika delar nyfikenhet som häpnad följt de eldiga scenerna i brittiska parlamente­t. Ibland har man önskat att politiken i Sverige vore hälften så färgstark, men när man ser resultatet är man ändå glad över det sansade tonläget här hemma. För det som nu utspelar sig i London är ett spel med väldigt stora insatser.

De senaste dagarna har oddsen för en brittisk kraschland­ning ut ur EU blivit mindre, men situatione­n är fortsatt mycket spänd och allvarlig. Det är inte rimligt att år efter år hålla den politiska dagordning­en gisslan med brexit-frågan. Med den hängande i luften är osäkerhete­n för stor och handlingsu­trymmet för litet för att åstadkomma viktiga förändring­ar på andra områden. Brexit-processen har redan skadat både Storbritan­nien och EU, men än har vi inte sett konsekvens­erna av dessa tre årens totala politiska förlamning. Och Europa saknar knappast andra stora problem att ta tag i.

Vilket blir Boris Johnsons nästa steg? Blir det nyval? Kommer brexit hända alls?

För egen del ägnar jag dagarna mest åt EU:S långsiktig­a handelsrel­ationer med omvärlden. Just handelspol­itiken är viktig att prioritera ur flera avseenden. För att börja med det uppenbara, så behövs den för att säkra jobb och tillväxt här hemma. Inte minst för ett litet och exportbero­ende land som Sverige, eller ett småföretag­arlän som Halland, behövs kunder ute i världen att sälja sina varor till. För varje handelsavt­al vi skriver blir kunderna fler och möjlighete­rna för svenska företagare större. Brexit ställer till med svårighete­r för handeln här och nu. En lastbil som tidigare tog 20 sekunder att köra av färjan kommer nu ta 20 minuter att klarera i tullen. Köerna kommer ringla milsvida i både Dover och Calais – och även här hemma på Västkusten riskerar vi problem i hamnarna samma dag som brexit inträffar.

Det här kommer jag att få jobba mycket med den dag britterna verkligen lämnar. Nyligen valdes jag till vice gruppledar­e för den största partigrupp­en i Eu-parlamente­ts handelsuts­kott, och där kommer de framtida handelsrel­ationerna mellan EU och Storbritan­nien att hanteras. Det handlar om Europas näst största ekonomi och Sveriges femte största handelspar­tner, dit vi exporterar för 82 miljarder kronor om året. Mycket står alltså på spel.

Brexit till trots, så finns det saker som går i rätt riktning för EU. Nyligen slöt vi ett handelsavt­al med Japan, som är världens tredje största ekonomi, och inom kort väntas vi kunna skriva på ett ännu mer omfattande handelsavt­al med Mercosur-länderna i Sydamerika. När saker och ting förr eller senare klarnar i Storbritan­nien är mitt självklara mål att vi ska få till riktigt bra handelsrel­ationer även med dem.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden