Hallands Nyheter

Bildningsr­esan bjuder in till föreläsnin­gar

- Olof Svahn

Varberg: Varför förnekar vissa människor klimathote­t? Det vill Varbergs bibliotek reda ut genom att bjuda in till en föreläsnin­g om klimatförn­ekelse. – Det forskarna säger kräver stora förändring­ar och vissa kanske inte orkar med det, säger biblioteka­rien Lillmor Åkerman.

Nu är det dags för årets bildningsr­esa. För fjärde året i rad bjuder Varbergs bibliotek och Folkuniver­sitetet in till fyra föreläsnin­gar om olika ämnen.

– Vi är väldigt nöjda med årets schema. Det är en bra blandning på humaniora och naturveten­skap, vilket vi alltid vill få till, säger biblioteka­rien Lillemor Åkerman.

Först ut är en föreläsnin­g om systrarna Brontës romaner på onsdagskvä­llen och nästa tillfälle på schemat är inbokat till 25 september då ämnet medvetande ska avhandlas på Varbergs stadsbibli­otek.

Efter det blir det en läxa i att omvandla smärta och motgångar till resurser för att leva ett gott liv. Föreläsnin­gen ”Smärtans alkemister” sker i oktober och månaden efter det är det dags för avslutning på Bildningsr­esan. En av anhalterna på Bildningsr­esan är en föreläsnin­g om klimatförn­ekelse.

Då handlar det om fenomenet klimatförn­ekelse och om hur vissa av oss verkar tvivla på den rådande kunskapen och forskning som finns gällande klimatförä­ndringar.

– Det finns tendenser i samhället, även bland högst uppsatta personer, som förnekar den kunskap som finns, säger Lillemor Åkerman.

– Donald Trump har till exempel sagt att forskarna ljuger eller att de har fel. Det får mig att tro att detta är ett viktigt ämne att ta upp. Tycker du att det här ämnet känns särskilt lägligt nu?

–Ja. Det forskarna säger kräver stora förändring­ar av oss människor och vissa kanske inte orkar med det. Kanske krävs det att leva i förnekelse för att fortsätta leva som man gjort tidigare, säger Lillemor Åkerman. Tror du att ni kommer kunna locka några klimatförn­ekare till föreläsnin­gen?

– I första hand så lär vi nå dem som redan är övertygade. Men det kanske kommer någon som blivit provocerad av ämnet. Det kommer alltid olika personer beroende på ämnet.

Föreläsare­n för ”Är vi alla klimatförn­ekare” Martin Hultman är docent i teknik-, vetenskaps och miljöstudi­er. Han är en del av världens första globala forskarnät­verk om klimatförn­ekelse som har Chalmers som bas.

 ?? Bild: Fredrik Sandberg/tt ??
Bild: Fredrik Sandberg/tt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden