Hallands Nyheter

Delikatess­er och drycker kryddas med Bellman

- Mårten Samuelson 010-471 52 74

Falkenberg: Öl- och whiskymäss­an bjuder inte bara på drycker och delikatess­er i år. Den här gången dyker även Bellman upp i Falkhallen.

Dryckesfes­tivalen hålls för sjunde gången i Falkenberg där allting startade 2013.

– Vi försöker bredda så att det ska finnas något för alla. Som det ser ut nu är det den bästa utställnin­gen vi haft, säger arrangören Fredrik Carlsson lite blygsamt inför helgens mässa.

– Det blir en blandning av gamla favoriter och lite nya utställare som inte varit här tidigare. Men vi har varit lite tuffare i år i våra monterförd­elningar och tackat nej till väldigt många utställare. Det får inte bli för mycket av samma sak.

Lite mer whisky blir det i alla fall i år jämfört med i fjol. Bland annat kommer en av Sveriges stora whiskyprof­iler, Magnus Fagerström, på besök.

– Sedan har vi lite mer fokus på gin nu. Det ligger i tiden och i dag beställer man inte bara in gin och tonic. Det finns en massa olika sorter av både gin och av tonic.

En nyhet för i år är att det blir sång på mässan. Falkenberg­s Manskör hörde av sig och kommer att göra ett par kortare framträdan­den på lördagen.

– Vi vill värva nya medlemmar och tänkte att det här är ett bra sätt att tala om vad vi håller på med, berättar Per-arne Thonäng i manskören.

Då blir det förstås dryckesvis­or?

– Ja, vi kommer att sjunga lite Bellman. Det ska vara något folk gillar och det passar ju i sammanhang­et.

Men mässan är inte och har aldrig varit något fyllekalas,

betonar arrangören Fredrik Carlsson.

– Folk som inte varit här tror kanske det. Men de som kommer hit betalar entré och är ofta väldigt intressera­de och nyfikna. Vissa utställare är glada nybörjare men de flesta har personal som är fullblodsp­roffs. Vi har både rikskända och internatio­nellt kända profiler här. Gemensamt är att alla brinner för att svara på frågor.

Numera arrangeras öl- och whiskymäss­an på många andra orter också, både inom och utom Hallands gränser. Till exempel var det premiär i Varberg tidigare i år och den har även genomförts i Ullared, Ljungby, Oskarshamn, Eksjö och Karlshamn.

– Nästa år ska vi köra i Jönköping och ytterligar­e en stad är på gång. Det roliga är att det brukar vara städerna eller någon lokal näringsidk­are som kallar på oss, säger Fredrik Carlsson.

Men Falkenberg är fortfarand­e först och störst. På övriga orter har det handlat om endagsmäss­or medan den i Falkhallen pågår i två dagar (13-14 september) med fler utställare och programpun­kter.

 ?? Bild: Jenny Johansson ?? det är dags för den årliga mässan i falkhallen med provsmakni­ng av diverse ädla drycker.
Bild: Jenny Johansson det är dags för den årliga mässan i falkhallen med provsmakni­ng av diverse ädla drycker.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden