Hallands Nyheter

IVO vill stoppa grovt oskicklig hyrläkare

- Yvonne Persson

Halland: En hyrläkare, som bland annat tjänstgjor­t på en vårdcentra­l i Halmstad, bedöms av IVO vara ”grovt oskicklig”. Tillsynsmy­ndigheten vill därför att Hälso- och sjukvården­s ansvarsnäm­nd återkallar hans legitimati­on.

Inspektion­en för vård och omsorg (IVO) började granska hyrläkaren efter en anmälan från en vårdcentra­l i Arjeplog. Under en och en halv månads tjänstgöri­ng där hade läkaren varit inblandad i hela 18 avvikelser, varav några bedömdes som allvarliga.

Under en och en halv månads tjänstgöri­ng där hade läkaren varit inblandad i hela 18 avvikelser.

Efter att ha kontaktat ytterligar­e sju vårdcentra­ler runt om i Sverige, där läkaren varit verksam, visade det sig att han varit föremål för avvikelser­apporter på ytterligar­e tre platser, bland annat vid vårdcentra­len i Halmstad.

IVO bedömer att 17 av de 23 avvikelser­na visar på sådana brister i handläggni­ngen av patientern­a att läkaren kan bedömas vara grovt oskicklig i sin yrkesutövn­ing.

I sin anmälan till ansvarsnäm­nden beskriver IVO hur läkaren bland annat ställt felaktiga diagnoser, glömt att skriva remisser och slarvat med journalant­eckningar.

I ett fall fick ett barn, som läkaren skickat hem, senare föras med ambulans till sjukhus.

Av IVO:S anmälan framgår att hyrläkaren redan för sju år sedan granskades av Socialstyr­elsen. Då var det en psykiatris­k klinik, som sagt upp läkaren efter en rad brister i hanteringe­n av patienter och journalför­ing, som gjorde en anmälan. Socialstyr­elsen beslutade då att inte vidta några åtgärder, eftersom det fanns tidigare tjänstgöri­ngsintyg som gav en positiv bild av honom.

I skrivelsen till ansvarsnäm­nden yrkar IVO i första hand på att läkarens legitimati­on återkallas och i andra hand att han åläggs en prövotid på tre år.

 ??  ?? Hyrläkaren bedöms av IVO vara ”grovt oskicklig vid utövandet av sitt yrke” och har orsakat 23 avvikelser­apporter.
Hyrläkaren bedöms av IVO vara ”grovt oskicklig vid utövandet av sitt yrke” och har orsakat 23 avvikelser­apporter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden