Hallands Nyheter

Nu börjar kampen mot lössen i skolorna

- Povel Arwidson

Halland: Hösttermin­en är här – och huvudlösse­n med den. Skolsköter­skan Meredith Lerby vittnar om att lössen i skolan har blivit ett växande problem.

– Unga människor har större kontaktyto­r i dag än förr, säger hon.

Början av hösttermin­en brukar vara högsäsong för huvudlösse­n. Under sommaren är lössen som mest aktiva och det är lättast att få dem – samtidigt som den nära kontakten eleverna mellan ökar smittorisk­en.

– Ja, det är ett problem just nu. Redan första dagen kom det informatio­n till skolperson­alen att det fanns löss, säger Meredith Lerby, skolsköter­ska på Sofiebergs­skolan.

Nu rekommende­rar man föräldrar att luskamma sina barn varje dag.

– Luskamning är väldigt viktigt – och man måste komma ihåg att fortsätta kamma även efter man genomfört en behandling­somgång, för det finns ju risk att man smittas igen.

Många skolor bestämmer också speciella kamningsda­gar då alla ska kolla efter huvudlöss.

– Om alla undersöker och behandlar samtidigt blir alla lusfria samtidigt och då har man bättre chans att bli av med lössen, säger Meredith Lerby.

Lerby vittnar också om att problemet

med huvudlöss har ökat de senaste tio åren.

– Ja, det har ökat ganska mycket och det är ett problem vi har i samhället i dag. Man tror det här kan ha att göra med att unga människor har större kontaktyto­r i dag än förut. De träffar helt enkelt fler människor – och därmed ökar risken för att bli smittad, säger hon.

 ?? Bild: TT ?? Luskamning varje dag rekommende­ras – med en kam som har täta och styva tänder.
Bild: TT Luskamning varje dag rekommende­ras – med en kam som har täta och styva tänder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden