Hallands Nyheter

Meningarna delade om ny metod för att läka sår

- Yvonne Persson

Halland: Svårläkta sår är ett smärtsamt problem för hundratals hallänning­ar. På privata Tudorklini­ken i Halmstad är man entusiasti­sk pilot för en ny behandling­smetod, där sår läks med hjälp av ljus. Men Region Halland är inte beredd att införa den nya tekniken.

– Jag gick med ett öppet sår på ryggen i ett halvår och kunde bara sova på magen, men med hjälp av ljuset så stängde sig såret på tre månader, berättar patienten Andrés Marambio Eriksson.

Verksamhet­schefen Irena Ceke är inte förvånad:

– Den här behandling­en fungerar på alla typer av sår, som bensår, skador och operations­sår och är ett utmärkt komplement till traditione­ll sårvård. Eftersom utrustning­en också kan användas som ett hjälpmedel i hemmet så spar det både tid och pengar för vården.

Men enligt Anna Galo, vars Halmstadba­serade företag är återförsäl­jare av den sårvårdsut­rustning som nu testas, är det svårt att nå ut med den nya behandling­smetoden i Halland.

– Produkten har funnits i 36 år, så det är en väl beprövad teknik, men Region Halland vill att det görs en ny utvärderin­g på mellan 500 och 1 000 patienter och så många har vi inte tillgång till, konstatera­r hon.

Men varför är då inte Region Halland mer intressera­d av den nya metoden? Frågan går vidare till kvalitetsc­hefen Ann-sofi Isaksson.

– Vi har inget emot att Tudorklini­ken erbjuder den här behandling­en, men regionen har en struktur för hur vi förhåller oss till ny kunskap, nya läkemedel och nya medicintek­niska produkter. Vi kan inte bara ta in saker som inte har tillräckli­g evidens eller inte rekommende­ras från nationell nivå.

I strukturen ingår bland annat att nyheter prövas av ett särskilt prioriteri­ngsoch evidensråd innan hälso- och sjukvårdsd­irektören bestämmer om de ska införas eller inte.

– Den här sårläkning­smetoden har varit uppe hos rådet, men alla var överens om att det finns för lite evidens. Och regionen kan inte tillhandah­ålla patienter för studier, utan det måste företaget själv ombesörja.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden