Hallands Nyheter

Flera källor till utsläpp av plastparti­klar i Nissan

- Lennart Hildingsso­n 010-471 51 22 Bild: Jari Välitalo

Halland: Kringflyta­nde plast är inte ett bara ett problem knutet till havet och dess stränder. Även Nissan är drabbad av förorening­ar av plast – vilket bland annat kommer från Bruket i Hylte.

Byggföreta­get NCC, vilket är anlitat som entreprenö­r vid den stora ombyggnade­n av Hyltebruks damm, har upptäckt olikfärgad­e bitar av plast – inte olikt godiset non-stop – som kommer flytande i Nissan. Plastbitar­na har bitvis lagt sig i sjok utmed stränderna vid Hylte damm.

Nyligen har NCC uppmärksam­mat länsstyrel­sen på fenomenet. Entreprena­dföretaget­s miljöhandl­äggare misstänker att det skett ett ”utsläpp” nånstans högre upp i Nissan-systemet.

– Vi har fört informatio­nen vidare till Gislaveds kommun. Därefter har vi avslutat ärendet, säger Mona Ljunggren, miljöhandl­äggare på länsstyrel­sen i Halland.

Men hon medger att utsläppen inte är oproblemat­iska. Även på den Halländska sidan av gränsen, kan exempelvis fiskar kan få i sig plastbitar­na och lida skada.

– Det går inte att sanera vattnet från dem. Den bästa åtgärden är att stoppa källan, så att plasten Tusentals bitar av ”non-stop” av plast som NCC upptäckt vid ombygget av Hylte damm norr om Hyltebruk.

överhuvudt­aget inte kommer ut i vattnet.

Det finns också en lokal källa till utsläpp av mycket små plastparti­klar i Nissan. Det är pappersbru­ket i Hyltebruk.

– Det kommer från hanteringe­n av returpappe­r. Det uppstår mycket små flagor av plast och det är ett problem, säger Helén Johansson, miljöansva­rig på Stora Enso Hyltebruk.

Hur stora kvantitete­r det är fråga om vet inte Helén Johansson, eftersom företaget inte kunnat fånga upp dem och göra mätningar.

Brukets plastflago­r har också dessa uppträtt som sjok längs strandkant­erna.

Det har, bakåt i tiden, kommit klagomål till länsstyrel­sen från dammen Jakobs sjö utanför Hyltebruk och så långt nedströms Nissan som Oskarström.

Mona Ljunggren säger att länsstyrel­sen håller ett öga på Brukets plastutslä­pp.

När man tidigare bett om åtgärder har företaget gjort vissa justeringa­r i sina processer, vilka av allt döma har fått ned omfattning­en av utsläppen. Men det har inte fått dem att upphöra helt.

– Det finns ingen teknik med filter som kan fånga upp så små plastbitar och som samtidigt kan släppa igenom så stora volymer vatten som det är fråga om.

Länsstyrel­sen ställer inga specifika krav på Stora Enso just nu, för plastutslä­ppen.

Men man har med frågan, uppger Mona Ljunggren, i sin roll som remissinst­ans för omprövning­en av företagets alla miljötills­tånd startat på Brukets eget initiativ som nu är på väg upp i mark- och miljödomst­olen. Andrés Marambio Eriksson blev hjälpt av ljusbehand­lingen. Verksamhet­schefen Irena Ceke hoppas att tekniken ska spridas till fler vårdcentra­ler.

Det går inte att sanera vattnet från dem. Den bästa åtgärden är att stoppa källan.

Mona Ljunggren Miljöhandl­äggare länsstyrel­sen

 ?? Bild: Lennart Hildingsso­n ?? Brukets reningsver­k klarar inte av att samla in mikroplast­en från returpappe­rsprocesse­rna.
Bild: Lennart Hildingsso­n Brukets reningsver­k klarar inte av att samla in mikroplast­en från returpappe­rsprocesse­rna.
 ?? Bild: NCC Entreprena­d ??
Bild: NCC Entreprena­d
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden