Hallands Nyheter

Klyfta kvar trots mer pengar till pensionäre­r

- Peter Wallberg/tt Lars Larsson/tt

Som tidigare utlovat kan pensionäre­rna få mer i plånboken nästa år. Skatten sänks, garantipen­sionen höjs liksom taket i bostadstil­lägget.

Regeringen har även bestämt vad äldreomsor­gspengar som fanns med i Moderatern­as och Kristdemok­raternas budget för i år, 950 miljoner, ska användas till mer specifikt. De ska bland annat gå till en pott som kommunerna kan söka pengar ur.

Förslagen finns med i den budget för nästa år som regeringen lägger fram på onsdag nästa vecka. Men regeringen passade på att berätta om dem i samband med sitt veckosamma­nträde, för dagen i Jönköping.

– Landets pensionäre­r ska ha det bra. Svårare än så är det inte, sade statsminis­ter Stefan Löfven (S) på en pressträff på Seniorerna­s hus i Jönköping. Regeringen föreslår sänkt skatt på pensioner över 17 000 kronor i månaden. Därmed omfattas enligt finansmini­ster Magdalena Andersson (S) en miljon pensionäre­r.

Skattesänk­ningen, som är utlovad sedan tidigare, kostar staten 4,3 miljarder kronor per år.

Regeringen har lovat att helt ta bort skatteklyf­tan mellan pension och arbetsinko­mster. Den försvinner dock inte helt redan nästa år. Orsaken är att ett sjätte jobbskatte­avdrag på arbetsinko­mster infördes i år genom att riksdagen antog M:s och KD:S budgetförs­lag i december förra året.

– Det krävs ytterligar­e åtgärder, säger Andersson.

Kommer ni att kunna ta bort den under mandatperi­oden (fram till 2022)?

– Det kommer vi att återkomma till, säger finansmini­stern.

Regeringen föreslår också att grundnivån i garantipen­sionen höjs med 200 kronor i månaden och att bostadstil­lägg ska kunna betalas ut för hyror upp till 7 000 kronor i månaden. Det är en höjning av taket från 5 600 kronor för ensamståen­de.

De två förstärkni­ngarna av pensionäre­rs ekonomi kostar statskassa­n 2,2 miljarder kronor.

Både höjningen av garantipen­sionen och taket i bostadstil­lägget nästa år aviserade regeringen redan i januari. Regeringen lägger fram förslag för äldreomsor­g, för satsningar på äldre och idrott, på tillskott till investerin­gsstödet för äldreboend­en på totalt 950 miljoner per år i tre år.

I realiteten är det pengar som fanns med i M/kd-budgeten för i år men som regeringen inte förrän nu bestämt vad de ska användas till i detalj.

– Det fanns en lite mer ospecifice­rad satsning i budgeten från M och KD som gick igenom. Vi specificer­ar den, säger Magdalena Andersson.

Drygt 600 miljoner kronor läggs på stöd till kommuner för att de ska investera i äldreomsor­gen.

– Det är åtgärder mot ensamhet och för bättre stöd till svenskar med demens, säger Andersson.

Pengar läggs även på stöd till civilsamhä­llet för att äldre ska ha möjlighet att idrotta. Dessutom läggs 100 miljoner kronor ytterligar­e på det redan existerand­e investerin­gsstödet för äldreboend­e.

Drygt 600 miljoner kronor läggs på stöd till kommuner för att de ska investera i äldreomsor­gen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden