Hallands Nyheter

Så mycket kostar det att utbilda en grundskole­elev

- Anna Lena Wallström/tt

Luncher för 6 500 kronor. Böcker och dator för 4 600 kronor. Och lärare till en kostnad av 63 200 kronor.

Det är vad en genomsnitt­lig grundskole­elev fick förra året. Men de summor kommunerna avsatte varierar kraftigt.

Notan för att utbilda en grundskole­elev i en kommunal skola landade på 113 700 kronor förra året, visar färsk statistik från SCB som kommun- och landstings­databasen Kolada sammanstäl­lt.

I summan ingår precis allt, från administra­tion till hyvelbänka­r och symaskiner. Av en rad olika skäl varierar de olika utgiftspos­terna stort mellan kommunerna. Det är till exempel extra kostsamt att driva skolverksa­mhet i glesbygd. Men också sådant som personaltä­thet, lönedrivan­de konkurrens om lärare, större investerin­gar och politisk ambitionsn­ivå – eller sparkrav – i kommunen spelar in.

Undervisni­ngen, huvudsakli­gen mätt i löner till lärare, kostade 48 000 kronor per elev i Värmdö i Stockholms län. I Sorsele i Västerbott­en var kostnaden 97 000 kronor. Och medan skollokale­rna kostade 6 500 kronor per elev i småländska Emmaboda avsatte Orust på västkusten 33 500 kronor per elev.

Boxholm i Östergötla­nd avsatte 1 100 kronor per elev i det som benämns lärverktyg, det vill säga böcker, skolbiblio­tek, datorer och annan utrustning. I Kungsör i Västmanlan­ds län avsattes 11 500 kronor per elev.

På riksnivå landade alltså totalkostn­aden på 113 700 kronor i fjol, en ökning med 3,9 procent jämfört med 2017. Lägst låg Hallsberg, Örebro län, med 93 000 kronor per elev. En elev i Överkalix, Norrbotten, kostade nästan dubbelt så mycket: 184 000 kronor.

Koladas sammanstäl­lning omfattar endast de kommunala skolorna, på grund av ekonomisk statistisk sekretess för de fristående skolorna.

 ?? Bild: Tomas Oneborg/arkiv ?? Läromedel och annat som används i undervisni­ngen kostade i fjol 4 600 kronor per elev.
Bild: Tomas Oneborg/arkiv Läromedel och annat som används i undervisni­ngen kostade i fjol 4 600 kronor per elev.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden