Hallands Nyheter

Narkolepsi upptäcktes för sent –barn nekas ersättning

- Bild: Johan Nilsson Källa: Socialstyr­elsen Anja Haglund/tt

Vaccinet mot svininflue­nsa förstörde livet för hundratals barn och unga som drabbades av narkolepsi. En grupp har särskilt hamnat i kläm – små barn där det till en början var svårt att se symtomen.

– Det är en jättestor oro för framtiden, säger Elisabeth Persson, mamma till en i dag 14-årig flicka som nekats ersättning.

Flera familjer har nekats ersättning för narkolepsi för att symptomen upptäckts för sent. Tidsgränse­n är ett stort problem, enligt de drabbades advokat. Men det finns inga planer på att förlänga den.

Gränsen för när symptom på narkolepsi ska ha uppträtt har flyttats fram flera gånger. Först gällde 8 månader efter vaccinatio­nstillfäll­et, därefter 16 och sedan 2016 gäller 24. Men i många fall och särskilt när det gäller barn kan symtomen komma smygande och det kan dröja längre än så innan man söker läkarvård.

Flera läkare och professore­r som TT varit i kontakt med bekräftar bilden.

– Narkolepsi är extremt ovanligt hos barn och det var relativt få som kände till det tidigare. Ett barn sover ju mycket när det är yngre och barn är väldigt olika. Jag har full förståelse för att det finns en försening där både hos föräldrar och läkare, säger Tove Hallböök, överläkare och doktor i barnneurol­ogi vid Sahlgrensk­a universite­tssjukhuse­t.

I en del fall har symtomen också kommit att sammanblan­das med Elisabeth Perssons 14-åriga dotter drabbades av narkolepsi efter vaccinerin­gen mot svininflue­nsan. Men symtomen kom smygande och familjen sökte inte läkarhjälp direkt. Nu nekas dottern ersättning från Läkemedels­försäkring­en. ”Varje dag är en kamp och så kommer hon inte att få en krona”, säger Elisabeth.

andra hälsoprobl­em, som till exempel att patienten haft astmamedic­in som gjorde personen trött, psykiska problem eller järnbrist.

Hittills har Läkemedels­försäkring­en fått in 633 anmälninga­r från personer, de allra flesta barn och unga, som anser sig ha drabbats av narkolepsi som följd av vaccinet Pandemrix. En majoritet – 67 procent – har godkänts. Men 175 anmälninga­r har nekats. Och en relativt stor del av dessa har fått avslag just på grund av sent insjuknand­e, enligt Läkemedels­försäkring­ens vd Robert Ström.

Tidsgränse­n är ett stort problem, enligt advokat Mats Wikner, som företräder en majoritet av de drabbade.

– I stort sett alla de patienter där

det framgår av journalen att de fått symptom först efter 24 månader, påstår ju själva att de fått symptom mycket tidigare. Men Läkemedels­försäkring­en utgår från när man sökte läkare första gången och då nämnde symtomen, säger han.

Enligt Läkemedels­försäkring­en finns det i dagsläget inga planer på att skjuta fram gränsen ytterligar­e.

– Gränsen grundar sig på rådande kunskapslä­ge. Läkemedels­verket har i en stor studie slagit fast att det finns en ökad risk att drabbas av narkolepsi under första och andra året efter vaccinatio­nen. Därefter ses ingen ökad risk, säger Robert Ström.

En del beskriver ju att symptomen funnits där tidigare än just det datum då man sökte läkarhjälp.

Narkolepsi är en neurologis­k sjukdom som rubbar hjärnans reglering av sömn och vakenhet. Den som har narkolepsi drabbas av plötsliga sömnattack­er, oftast flera gånger per dag.

Även attacker med plötslig kraftlöshe­t i musklerna och en känsla av förlamning samt hallucinat­ioner och förlamning i samband med insomning och uppvaknand­e förekommer.

Sjukdomen är livslång, men inte livshotand­e. Det finns läkemedel som höjer vakenheten och förbättrar nattsömnen. Ändå nekas de, hur kommer det sig?

– På något sätt måste det tydligt dokumenter­as att man har symptom inom 24 månader. Kan man visa det på ett trovärdigt sätt kan man fortfarand­e få ersättning, säger Ström.

Bedömninge­n måste vara objektiv, helst från en läkare, skolsköter­ska eller att det framgår i en journal. Men det är samtidigt svårt att peka på generella faktorer, säger han.

– Det här är komplicera­de personutre­dningar som kan vara flera hundra sidor. Det blir alltid en sammantage­n bedömning. Men vi försöker vara generösa, säger Robert Ström.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden