Hallands Nyheter

Budget, byten och brexit – det blir en het höst i EU

Lugna dagar i Bryssel? Nej, inte det här halvåret heller. En het höst är att vänta inom EU med ledarskift­en och ny långtidsbu­dget. Och ovan allt svävar osäkerhete­n om brexit.

- Wiktor Nummelin/tt

Efter sommarlove­t håller den belgiska huvudstade­n återigen på att fyllas upp av alla sina Eu-politiker, byråkrater och korrespond­enter. Den nya tillträdan­de Eu-kommission­en har fått sina arbetsuppg­ifter och samlas under torsdagen och fredagen för ett första möte tillsamman­s.

Nu på måndag hålls dessutom höstens första ordinarie ministermö­ten, samtidigt som Eu-parlamente­t har sin första sittning för terminen.

Samtidigt har den allra tyngsta Eu-frågan just nu varit stadigt aktuell hela sommaren – precis som den varit under hela året, liksom fjolåret och åren före det.

Frågan om Storbritan­niens utträde har präglat EU ända sedan brexitomrö­stningen 2016. Den brittiska oförmågan att bestämma sig om hur man vill ha det har skapat allt tyngre suckar på kontinente­n. Förhoppnin­garna om att landet ska ändra sig har allt mer kommit att ersättas av en önskan om att snart få gå vidare med andra saker i stället.

– Å ena sidan är vi som européer svagare efter Storbritan­niens utträde. Å andra sidan är det nu dags att utveckla nya styrkor, sade Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel i den tyska förbundsda­gen i onsdags.

Storbritan­niens regering hävdar att förhandlin­gar pågår för att hitta en lösning. EU försöker hålla god min även om frustratio­nen är tydlig bland tjänstemän och diplomater över att ingenting händer rent konkret.

Premiärmin­ister Boris Johnson har lovat ett brittiskt utträde till den 31 oktober. EU förbereder sig under tiden för att ta ställning till ännu en önskan om förlängda förhandlin­gar. Framför allt Frankrike markerar klart att det inte är givet.

– Under rådande omständigh­eter: nej. Vi kan inte gå igenom samma sak var tredje månad, sade utrikesmin­ister Yves Le Drian i förra veckan.

Oklarheten kring brexit försenar och försvårar arbetet med vad som borde vara EU:S huvudsysse­lsättning under hösten: att enas om en ny långtidsbu­dget för åren 2021–27. I oktober väntar en konkret diskussion mellan medlemslän­derna om hur stor budgeten borde vara. Det lär dock inte bli enkelt, så länge man inte vet om unionens tredje största ekonomi faller bort redan nu, eller först senare – eller inte alls.

Förberedel­ser görs för ett extra budgettopp­möte i november. Ändå tros det dröja till januari 2020 innan enighet kan nås. Stridslinj­erna är de gamla vanliga mellan fattigare länder i öst och syd som gärna vill ha mer Eu-stöd, medan de rikare i nord och väst håller emot.

Det mer ”normala” Eu-arbetet blir samtidigt inte särskilt lidande

av brexit just nu. EU är ändå mitt inne i ett ledarskift­e där Ursula von der Leyens kommission ska ersätta Jean-claude Junckers. Under tiden som de nya kommission­ärerna granskas och förbereder sig händer inte mycket när det gäller varken nya eller gamla förslag.

Från den 1 november blir det dock annorlunda – med eller utan Storbritan­nien. Bland de många saker som den nya Eu-kommission­en då behöver ta tag i finns asyl- och migrations­politiken, där den avgående kommission­ens förslag fastnat i fullständi­g oenighet bland medlemslän­derna. Nya migrations­basen Ylva Johansson får en rivstart.

– Det är tydligt att vi ska göra ett omtag och få ny energi i de här frågorna. Jag kommer att börja med att träffa alla medlemslän­der bilateralt för diskussion­er kring de här frågorna för att söka en väg som är möjlig att nå framgång på, säger Johansson i Bryssel.

 ??  ?? Både Ursula von der Leyen och Boris Johnson går en tuff höst till mötes.
Både Ursula von der Leyen och Boris Johnson går en tuff höst till mötes.
 ?? Bild: Tt/ap/arkiv ??
Bild: Tt/ap/arkiv

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden