Hallands Nyheter

Hundratals saknade på orkanhärja­de Bahamas

- Bild: Ramon Espinosa/tt/ap Tt-afp-reuters

Allt färre ber om att få evakueras från de orkanhärja­de öarna i norra Bahamas, och många står redo att hjälpa till i räddningsa­rbetet. Hundratals människor saknas efter katastrofe­n.

Totalt saknar myndighete­r informatio­n om var 1 300 människor befinner sig. Listan över saknade kan dock innehålla personer som evakuerats. På torsdagen hade listan krympt med över 1 000 personer.

– Vissa individer som evakuerats från (öarna) Abaco och Grand Bahama har ännu inte registrera­t sig hos myndighete­rna, säger Carl Smith, talesperso­n för det nationella krishanter­ingsorgane­t Nema.

– I takt med att vi kan börja samköra våra dataset kommer vi att kunna informera familjemed­lemmar och återförena överlevare med deras anhöriga.

Hittills har minst 50 människor konstatera­ts döda som resultat av orkanen, som drog in över norra Bahamas med rasande kraft den 1 september. Antalet döda väntas stiga rejält i takt med att sökarbetet fortskride­r.

– Vi kommer inte att spekulera om vad de slutliga siffrorna kan landa på, säger Smith.

Hittills har drygt 5 500 människor evakuerats från de värst drabbade öarna Grand Bahama och Abaco. De senaste dagarna har dock antalet människor som vill lämna öarna minskat kraftigt, enligt Nema.

Reseguiden Clara Bain är en av dem som saknar anhöriga sedan orkanen slog till.

– Mina vänner saknas, några av mina kusiner saknas där borta, totalt fem personer. De bodde i Marsh Harbour, säger hon.

Staden Marsh Harbour ligger på Abaco, där uppskattni­ngsvis 90 procent av bostäderna och andra byggnader förstördes eller skadades i ovädret.

– Alla på ön saknar någon. Det är verkligen förkrossan­de, säger Bain.

En av dem som stannat kvar för att röja upp i förödelsen är Irvin Russel.

– Detta är bara ett hinder i vägen. Det är ett stort sådant, men Abacos invånare är kämpar, säger han.

Tillstånd har getts till att återuppta passagerar­flygtrafik till Abaco i Tre män röjer på sina orkanhärja­de ägor på ön Grand Bahama, där de slagit upp ett tält för att få sovplats för natten.

begränsad skala, säger Carl Smith, som tillägger att nödleveran­ser och evakuering­sflyg prioritera­s.

Totalt drabbades 76 000 människor på Bahamas av kategori 5-orkanen Dorians framfart, med rasande vindar och omfattande regn, enligt FN:S migrations­organisati­on IOM. Omkring 15 000 människor är fortfarand­e i behov av hjälp i form av nödboende och matleveran­ser, enligt Karibiens katastrofh­anteringso­rgan.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden