Hallands Nyheter

Kuba larmar om akut bränslebri­st

- Tt-reuters

Kuba kan tvingas till ransonerin­gar på grund av att USA:S blockader hejdar leveranser av fossila bränslen.

Endast två oljetankra­r väntas anlända under september, en på lördag och en i slutet av månaden, säger president Miguel Díaz-canel i statlig tv.

Detta kan leda till svårighete­r i samhället, erkänner han.

– Det kan uppstå svårighete­r vad gäller distributi­onen av vissa produkter och tillhandah­ållandet av tjänster till befolkning­en under de kommande dagarna, säger presidente­n.

Men myndighete­rna hoppas slippa ta till exempelvis schemalagd­a strömavbro­tt.

– Om vi måste införa sådana så blir de inte lika långvariga eller breda som under ”specialper­ioden”, säger Díaz-canel, syftande på den ekonomiska svältkur landet genomgick på 1990-talet, efter Sovjetunio­nens kollaps.

Kuba försöker följa sin allierade Kinas exempel och satsa på mer eldrivna transporte­r. Men eftersom örikets kraftmarkn­ad förlitar sig nästan helt på olja och gas blir även batteridri­vna fordon svåra att hålla i gång när bränslena sinar.

Kubas ekonomi har de senaste åren blivit alltmer pressad sedan de förmånliga oljelevera­nserna från allierade Venezuela minskat.

Samtidigt har USA:S president Donald Trump skärpt landets mångåriga handelsemb­argo mot öriket med motivering­en att det ska tvinga dess kommunisti­ska styre till reformer och till att upphöra med sitt stöd till den venezuelan­ske presidente­n Nicolás Maduro.

Därmed har Trump skrotat strategin från företrädar­en Barack Obama, som försiktigt började tina upp relationer­na med Kuba.

De nya amerikansk­a åtgärderna innebär bland annat hårdare sanktioner mot fartyg och företag som är inblandade i oljeexport till Kuba.

– Jänkarstyr­et kommer inte att nå sitt mål att göra det kubanska folket modfällt, och ännu mindre att besegra det, säger Díaz-canel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden