Hallands Nyheter

”De svenska spelarna måste tuffa till sig”

- Ingela Ahlberg

Trots kritiken fortsätter andelen utländska spelare att öka i SDHL. Från 77 till 93 den kommande säsongen.

Det försvaras av hockeyexpe­rten Maria Rooth.

– Ska SDHL bli en toppliga behövs de här spelarna, säger hon.

Bland annat har förbundska­ptenen Ylva Martinsen och Sveriges olympiska kommittés sportchef Peter Reinebo uttryckt att de utländska spelarna – som i årets säsong är 43 procent av alla spelare – tar för stor plats i lagen och gör det svårare för svenska talanger att utvecklas.

Det håller inte den förra landslagss­tjärnan och Svt-experten Maria Rooth med om.

– Hade det funnits svenska spelare som är lika bra tror jag utan tvekan att klubbarna tagit in dem. Nu måste de svenska spelarna tuffa till sig, säger Rooth.

– Det kan vara ett för stort kliv för unga spelare, men det finns klubbar som hjälper dem. Modo är ett sådant exempel. De vågar kasta in unga spelare och ger dem en bra grund. Kanske måste alla klubbar komma överens om att lämna ett par platser i truppen till juniorer som alltid ska finnas med i laguppstäl­lningarna och ges istid.

Rooth tycker att klubbarna har svårt med scoutingen av utländska spelare och att det finns breddspela­re som inte borde ha spelat i SDHL.

– Det är kanske tio procent som inte håller måttet i SDHL. Men det är svårt för klubbarna, det kostar att scouta spelare och de medlen finns inte. Med tiden tror jag att klubbarna kommer att lära sig vilka spelare som är tillräckli­gt bra för SDHL.

Svensk damhockey har halkat efter internatio­nellt och i våras blev landslaget degraderat till B-VM. Rooths recept för att få fram fler och bättre svenska spelare handlar om en kombinatio­n av åtgärder från ishockeyfö­rbundet och ett eget ansvar.

Kanske måste alla klubbar komma överens om att lämna ett par platser i truppen till juniorer som alltid ska finnas med i laguppstäl­lningarna och ges istid.

Maria Rooth

– När spelarna är i 15–16-årsåldern och ska välja idrott ska det finnas en utbildning­splan för dem, de ska veta vad som krävs av dem för att nå eliten. Förbundet bör ta en del av ansvaret i att utbilda spelare, kanske ta in spelare till ett U16-landslag där man kan förklara vägen fram. Luleås finländska stjärna Jenni Hiirikoski är en av totalt 93 utländska spelare i SDHL den här säsongen.

Men jag tycker att väldigt mycket är spelarnas ansvar, att de inser att de måste lägga ner mycket tid och kraft för att bli världsspel­are, att de måste ha pannbenet och veta vad de vill.

Hon tycker att det nya tv-avtalet, som innebär att alla seriens matcher ska tv-sändas i C More/sportkanal­en och i SVT, betyder enormt mycket för svensk damhockey. Detta plus att SDHL har fått en huvudspons­or.

– Alla vet att om du inte syns så finns du inte, det vill säga att en serie som inte går att följa går aldrig att skapa ett marknadsin­tresse kring. Och nu kan tjejer följa damhockey

och få idoler, säger Rooth om tv-avtalet.

– Det här är det som behövdes, som SDHL suktat efter i alla år – att några ska ta oss på riktigt stort allvar, vill vara med och visa matcherna och komma in med medel. Huvudspons­oravtalet kan bli en dörröppnar­e för andra företag att satsa på SDHL.

Bara dagarna efter att det blivit klart med en huvudspons­or fick SDHL även en andra sponsor i ett bryggerifö­retag.

 ?? Bild: Robert Nyholm ??
Bild: Robert Nyholm

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden