Hallands Nyheter

Solheim Cup står starkt även utan stjärnorna

- Carl Göransson

Årets samtliga majorvinna­re saknas och bara två av världens tio högst rankade spelare är med i Solheim Cup. Golfklassi­kern tycks klara sig bra ändå.

– Det är väl hela prestigen mellan Europa och USA som räknas, säger Caroline Hedwall.

Den asiatiska dominansen inom damgolfen har allt annat än minskat de senaste åren. Av årets fem majortitla­r vann sydkoreans­ka världsetta­n Ko Jin-young två. Övriga vinnare var Lee Jeong-eun (Sydkorea), Hinako Shibuno (Japan) och Hannah Green (Australien), vilket betyder att veckans Solheim Cupmatch mellan Europa och USA spelas utan en enda regerande majorvinna­re på plats.

Europas bästa spelare på papperet är spanjorska­n Carlota Ciganda, rankad tolva i världen. I USA:S lag finns endast två topp 10-spelare – världstrea­n Lexi Thompson och tian Nelly Korda.

Frågan är hur mycket golfpublik­en bryr sig. Inför den 16:e upplagan av Solheim Cup, som i dag inleds på skotska Gleneagles, har minst 80 000 biljetter sålts. Prestigemö­tet mellan Europa och USA verkar med andra ord inte stå och falla med att världens Lexi Thompson, världstrea, är den starkast lysande stjärnan i årets Solheim Cup, som inleds i dag.

absolut bästa spelare finns med i lagen.

– Den här tävlingen har så mycket historia och är en stor tävling som har växt under nästan 30 år, så jag tycker inte att den ska ändras, säger Caroline Hedwall, en av två svenskor i Europas lag.

– Det är klart att jag kan förstå att diskussion­en dyker upp. Herrarna har inte samma problem (i Ryder

Cup), för där är de bästa spelarna framför allt från USA och Europa. Men det finns fortfarand­e många fantastisk­a golfspelar­e här. Och även om det inte finns någon av årets majorvinna­re så har till exempel både Anna (Nordqvist) och Suzann (Pettersen) vunnit x antal majors (närmare bestämt två var) tidigare.

Anna Nordqvist är av samma åsikt: Carlota Ciganda, Spanien (12). Bronte Law, England (26). Charley Hull, do (29). Azahara Muñoz, Spanien (36). Georgia Hall, England (37). Caroline Masson, Tyskland (49). Céline Boutier, Frankrike (56). Anna Nordqvist, Sverige (71). Jodi Ewart Shadoff, England (82). Anne van Dam, Nederlände­rna (100). Caroline Hedwall, Sverige (122). Suzann Pettersen, Norge (665).

– Det är klart att asiatiskor­na är väldigt dominerand­e, men jag tycker att Solheim Cup har så stark historik och rivalitet mellan Europa och USA. Så har det alltid varit och kommer förhoppnin­gsvis alltid vara.

Den 32-åriga svenskan är en av de riktiga veteranern­a i årets Solheim-upplaga. Bara norskan Suzann Lexi Thompson (3). Nelly Korda (10). Lizette Salas (16). Danielle Kang (17). Jessica Korda (18). Angel Yin (31). Marina Alex (32). Brittany Altomare (33). Annie Park (44). Megan Khang (46). Ally Mcdonald (51). Morgan Pressel (52). Pettersen (åtta starter) har spelat tävlingen fler gånger än Nordqvist (fem).

– Det är ett fantastisk­t evenemang och en otrolig upplevelse för alla som får förmånen att vara med åtminstone en gång. Att få vara med i sex Solheim Cup är riktigt häftigt.

 ?? Bild: Peter Morrison ??
Bild: Peter Morrison

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden