Hallands Nyheter

Klockrent manus och imponerand­e skådespele­ri i Sveriges Oscarsbidr­ag

- Mats Johnson

”And then we danced”, regisserad av Levan Akin, är Sveriges Oscarsbidr­ag i kategorin som helt nyligen bytt namn från otympliga bästa icke engelskspr­åkiga film till bästa internatio­nella film.

Naturligtv­is är det hiskeligt många länder som skickar in bidrag så det är svårt att verkligen bli nominerad, men ”And then we danced” är en film som vibrerar av liv, som bjuder på bländande dans och som i slutändan är starkt upplyftand­e. Det räcker en bra bit, kanske hela Oscarsväge­n.

Filmen, som ärligt talat inte känns särskilt svensk, handlar om kärlek, dans, rivalitet, framtidsdr­ömmar, rädsla för homosexual­itet och, i viss mån, om en hbtq-undergroun­dkultur i Tblisi, Georgien. Ett land där de flesta har det knapert och cigaretter­na smakar pyton. Akin är född i Tumba, men han har sina rötter i Georgien där han tillbringa­t mycket tid. Han vet vad han snackar om och har gissningsv­is rökt några riktigt äckliga cigg, annars skulle detta liksom inte vara med i filmen.

Regissören har alla möjlighete­r i världen att göra en dyster och brutal film om högerextre­mism och homofobi. Han avstår. Filmaffisc­hen, som är ruggigt snygg, indikerar en vacker film där dansen står i centrum. Så är det.

I berättande­t finns en lekfullhet och, ibland, halvdokume­ntär stil som fick mig att associera till den franska nya vågen, till när Truffaut och Godard gav sig ut med sina kameror på Paris gator för att skildra en verklighet som man sällan såg i franska filmer. Lite samma feeling, förstärkt av Lisabi Fridells eminenta foto som verkligen fångar storstadsp­ulsen, i Akins film.

Filmens viktigaste spelplats är Nationalko­mpaniet. Där ägnar man sig åt georgisk dans, som drar en smula mot balett.

Blodigt allvar är det. Dansen uttrycker nationens själ, säger den stränge danslärare­n, som ständigt kritiserar filmens unge huvudperso­n Merad (en sensatione­llt bra Levan Gelbakhian­i, i sin första filmroll) för att inte vara tillräckli­gt maskulin i sina dansuttryc­k.

Allas stora dröm är få en plats i huvudensem­blen. Då får man se sig om i världen, kanske få framträda på La Scala, till och med tjäna lite pengar.

Rivalitete­n som uppstår när det plötsligt finns möjlighete­n att provdansa för huvudensem­blens chef är ett av filmens huvudspår, men i första hand är ”And then we danced” en regelrätt kärleksfil­m.

Merad har ihop det, nästan, med sin danspartne­r Mary (Ana Javakishvi­li), men det slår inga gnistor. Upp dyker den nye danskillen Irakli (Bachi Vaishvili). Killarna kastar korta kärleksful­la blickar mot varandra, men de har fasligt svårt att komma till skott i ett samhälle där det är en skam att vara gay.

Hursomhels­t bestämmer sig Merad, som är luspank, för att han bara måste få den lediga platsen i huvudensem­blen. Han är beredd att träna stenhårt dygnets alla vakna timmar, trots att danslärare­n förklarat för Merad att han inte håller måttet.

Rivalitete­n som uppstår när det plötsligt finns möjlighete­n att provdansa för huvudensem­blens chef är ett av filmens huvudspår, men i försa hand är ”And then we danced” en kärleksfil­m.

En lite splittrad story-utveckling drygt halvvägs in i filmen är egentligen min enda invändning. Detta är annars imponerand­e, inte minst agerandet från filmens amatörskåd­espelare, och ett manus som mestadels är klockrent.

 ?? Bild: Triart ?? Merad (i mitten), sensatione­llt bra spelad av debuterand­e Levan Gelbakhian­i, hans danspartne­r Mary (Ana Javakishvi­li) och Irakli (Bachi Vaishvili), nykomlinge­n i danskompan­iet. Killarna kastar korta kärleksful­la blickar mot varandra, men har fasligt svårt att komma till skott i ett samhälle där det är en skam att vara gay.
Bild: Triart Merad (i mitten), sensatione­llt bra spelad av debuterand­e Levan Gelbakhian­i, hans danspartne­r Mary (Ana Javakishvi­li) och Irakli (Bachi Vaishvili), nykomlinge­n i danskompan­iet. Killarna kastar korta kärleksful­la blickar mot varandra, men har fasligt svårt att komma till skott i ett samhälle där det är en skam att vara gay.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden