Hallands Nyheter

Svenskarna­s drickande fortsätter att minska

-

Svenskarna dricker en allt mindre mängd alkohol, visar nya siffror från CAN. Det handlar om en minskning med sju procent under den senaste tioårsperi­oden.

Totalt drack svenskarna i genomsnitt 8,83 liter ren alkohol per invånare 15 år eller äldre under 2018. Det är en minskning med två procent jämfört med 2017. Alkohol inköpt på Systembola­get stod för ungefär två tredjedela­r av konsumtion­en, medan drygt tio procent dricks ute på restaurang.

Siffrorna stämmer väl med resultat från andra liknande undersökni­ngar.

– Vi har exempelvis sett en kraftigt minskad alkoholkon­sumtion i våra skolunders­ökningar under en längre tid, säger Björn Trolldal.

Det som sticker ut i årets rapport är att den så kallade resandeinf­örseln minskar, alltså alkoholen som köps utomlands och tas med hem. Införseln var 25 procent lägre 2018 jämfört med året innan. Minskninge­n kan bero på den svaga kronkursen.

– När man är utomlands och ska köpa med sig så märker man att det inte är så mycket billigare och då tar man med sig mindre. Priset har stor betydelse, säger Björn Trolldal.

Annars bekräftar rapporten trender som kunnat observeras under en längre tid. Och då inte minst att den totala konsumtion­en minskar.

– Under de senaste 10–15 åren har vi sett att svensken fortsätter att dricka vid lika många tillfällen, men däremot så dricker man mindre vid varje tillfälle. Det rena berusnings­drickandet har minskat, konstatera­r Björn Trolldal.

Det finns flera orsaker till den här utveckling­en.

– Dels hälsotrend­en som medför generella livsstilsf­örändringa­r. Men vi har också sedan 15 år tillbaka kunnat notera en kraftig minskad konsumtion bland ungdomar. Och det ett mönster som de sedan tar med sig in vuxenlivet, säger han.

Man kan samtidigt också se en förändring av sättet svensken konsumerar alkohol. En förskjutni­ng från starksprit till vin.

– Det är en långsiktig trend. Spritdrick­andet började sjunka redan på 70-talet. Samtidigt har vinkonsumt­ionen stigit kraftigt, särskilt sedan bag-in-box lanserades på 90-talet.

 ?? Bild: Stina Stjernkvis­t/tt/arkiv ?? Svenskarna drack nästan nio liter ren alkohol per person i fjol, och det mesta köps på Systembola­get.
Bild: Stina Stjernkvis­t/tt/arkiv Svenskarna drack nästan nio liter ren alkohol per person i fjol, och det mesta köps på Systembola­get.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden