Hallands Nyheter

Kimchi är Koreas röda guld – här är tre olika recept

- Mia Gahne bjuder på härliga recept varje vecka.

Starkt, syrligt, salt, krispigt och nyttigt. Lika gott som tillbehör som att ha den i maten. Släpp in den syrade kålen i ditt kök. Vad är det nu för nytt påfund hon försöker dyvla på oss? Det kan man ju undra. Men si, det handlar ingalunda om någon nyhet. Kimchi har nämligen uppemot 3 000 år på nacken. Till en början använde man sig bara av kål och köttbuljon­g. På 1500-talet introducer­ades röd chili i Korea och sedan dess ingår chili i endera formen i halvöns kök.

Kimchi är alltså

en form av fermentera­d kål, det vill säga syrad och jäst. Vanligast är så kallad kinakål, men andra grönsaker förekommer också, såsom rättika, gurka, lök och vitlök. Ibland alltihop i kombinatio­n med torkad chili och/eller chilipasta.

Oftast serveras kimchi som ett synnerlige­n smakrikt tillbehör. Men man kan med fördel även använda den i matlagning­en, i allt från pannkakor till risrätter, soppor och grytor. Kimchin ger en skön chilikick samtidigt som den tillför en pigg syrlighet och härligt knaprig konsistens.

Kimchi anses som något av en nationalrä­tt i Sydkorea, om nu ett ”tillbehör” kan klassas som sådant. I Seoul finns det till och med ett kimchi-museum. Där lär man kunna botanisera bland över 180 olika dokumenter­ade varianter.

Precis som andra fermentera­de grönsaker innehåller kimchi nyttiga mjölksyreb­akterier. Dessutom är det kalorisnål­t, fiberrikt och en bra källa till karoten, C-, A- och olika former av B-vitaminer. Det sägs vara bra för matsmältni­ngen, ha antiinflam­matoriska egenskaper och kunna sänka kolesterol­värdet.

Utöver alla de positiva egenskaper­na är det också enkelt och kul att göra själv. I den gamla tidens Korea grävde man ned kärl med kimchi i marken och lät dem frysa över vintern. Numera är det betydligt enklare, allt som krävs är lite tid och tålamod och en bra glasburk.

Orkar du inte göra det själv hittar du färdig kimchi i välsortera­de livsmedels­butiker eller asiatiska mataffärer. Väl värt att testa. Vem vet – kanske blir du kimchi-frälst för livet?

Kimchi anses som något av en nationalrä­tt i Sydkorea, om nu ett ”tillbehör” kan klassas som sådant.

 ?? Bilder: Fredrik Sandberg ?? Det är enkelt att göra sin egen kimchi.
Bilder: Fredrik Sandberg Det är enkelt att göra sin egen kimchi.
 ??  ?? Godare macka än så här är svårt att få till. Grillad ostsmörgås med kimchi-kick.
Godare macka än så här är svårt att få till. Grillad ostsmörgås med kimchi-kick.
 ??  ?? Kimchi-plättar är en smakrik och spännande koreansk variant på vanliga pannkakor.
Kimchi-plättar är en smakrik och spännande koreansk variant på vanliga pannkakor.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden