Hallands Nyheter

Vindkrafts­utbyggnade­n är både mycket stor och snabb

-

Svar

på ”Vindkrafte­n räcker inte till!” (31/8).

Energi. I ett svar på min insändare hävdar Warborn/ Stenkil att vindkrafts­utbyggnade­n i Sverige är tidsödande och otillräckl­ig. De borde inse att om det byggs vindkraft på fem år som kommer att ge ett tillskott på 18 TWH (som motsvarar både R2 och R1 och en reaktor till i deras klass) så är detta såväl en mycket stor som en mycket snabb utbyggnad. Det är en fördubblin­g av vindkrafte­ns energibidr­ag på bara fem år. Framöver finns scenarier som pekar på fortsatt stor utbyggnad av vindkrafte­n, ytterligar­e 35-65 TWH diskuteras.

Energiöver­enskommels­en mellan fem partier (bland annat M) anger 100% förnybar elprodukti­on som ett mål. Överenskom­melsen bör Warborn/stenkil känna till och respektera.

Upplysning­svis så säger denna överenskom­melse att det inte finns något (politiskt) stoppdatum för kärnkraft. Det går även bra att bygga nya kärnkraftv­erk enligt överenskom­melsen. Vattenfall säger dock att kalkylen för ny kärnkraft inte är hållbar samt att R1 och R2 är olönsamma!

Warborn/stenkil är vidare

bekymrade över brister i våra kraftnät. Ja, dessa finns och har funnits ett bra tag. Att näten inte kontinuerl­igt byggts ut när våra samhällen och infrastruk­tur vuxit de senaste decenniern­a är något som vi nu måste åtgärda. Detta oavsett vilka energikäll­or som står för elprodukti­onen.

Det märkliga är att Warborn/stenkil tycks se det som en omöjlighet att vi bygger ut våra nät i Sverige så att till exempel en ökad elprodukti­on i Norrland kan nyttjas söderöver. Men några rader senare så ser de bara möjlighete­r vad gäller Sveriges förmåga att exportera elkraft långväga sträckor till kontinente­n. Ett ologiskt resonemang!

Slutligen anser Warborn/ Stenkil att ”rimliga åtgärder” måste vidtas för att behålla reaktorern­a på Ringhals. Fram till en viss gräns har Vattenfall vidtagit livsuppehå­llande åtgärder gällande R1 och R2. Men när rimlighete­n, ekonomiskt och tekniskt, inte längre fanns så beslutades om stängning. Detsamma gällde även O1 och O2. Det är märkligt att vilja ha kvar olönsamma kärnkraftv­erk!

Glenn Wahle

 ?? Bild: Fredrik Sandberg/tt ?? Vindkraftv­erk på Gotland.
Bild: Fredrik Sandberg/tt Vindkraftv­erk på Gotland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden