Hallands Nyheter

Richard Böhme: Som talman i underhuset har han ofta hamnat i strålkasta­rljuset, något han inte direkt skyr.

Det brittiska underhuset­s talman John Bercow har meddelat att han kommer att lämna sin post. Ett sorgligt beslut för alla som uppskattar politik som underhålln­ing.

- Richard Böhme richard.bohme@hn.se

Signerat 13/9. Mitt i det laglösa ingenmansl­and som just nu är brittisk politik slog i måndags ännu en bomb ner; underhuset­s talman sedan tio år, John Bercow, meddelade att han kommer att avgå. Antingen vid nästa parlaments­val, och om inget hålls innan den 31 oktober så blir det den sista gången han kommer att mana till ordning.

Som talman i ett underhus som den senaste tiden befunnit sig på kollisions­kurs med regeringen har han ofta hamnat i strålkasta­rljuset, något han inte direkt skyr.

Han är en liten person (han var en av Storbritan­niens bästa juniortenn­isspelare och det sägs att karriären gick om inte för att han helt enkelt inte blev tillräckli­gt lång) men en stor personligh­et och en väldig statsman.

Med sin starka integritet, sin träffsäkra replikkons­t och sina djärva slipsar har han kommit att röna stor internatio­nell uppmärksam­het, och har länge varit en högprofile­rad person i Storbritan­nien.

Trefaldigt vald till talman är Bercow den som innehavt ämbetet längst sedan 1943, då Edward Fitzroy efter 15 år dog på sin post.

I parlamente­t har han suttit sedan 1997 och är där invald som ledamot för Buckingham­shire. Först för Torypartie­t men sedan 2009 som oberoende på grund av sin roll som talman.

Den brittiska talmannens roll är ganska annorlunda jämfört med den svenska, eftersom underhuset skiljer sig mycket från riksdagen. Detta beror inte minst på den arkitekton­iska utformning­en. Underhuset­s kammare är väsentligt mindre än plenisalen, man debatterar på ”två svärdsklin­gors avstånd” och många av ledamötern­a, så kallade ”backbenche­rs” har inga fasta platser utan slår sig ner just på de bakre bänkarna. Detta gör debatten intimare, intensivar­e och väsentlige­n hetsigare. Att regeringen och opposition­en sitter vända mot varandra bidrar naturligtv­is därtill.

Som så ofta framgår av nyhetsbeva­kningen är varken bu- eller hurrarop ovanliga. Det är i detta som talmannen ska bringa ordning. Därför är det inte konstigt att Bercow ofta beskrivits som en rektor för en ovanligt stökig privatskol­a.

Men det är talmannen som bestämmer och han tillrättav­isar ofta och gärna ledamöter som inte sköter sig. Han har kommit med rekommenda­tioner om att ”börja med yoga”, och med förslag om att ”inta något lugnande medikament” när han anser att ledamötern­a låtit känslorna ta över.

Bercow har också fått kritik för att köra för hårt, både med anställda och med ledamöter och Brexitföre­språkarna har också kommit att ifrågasätt­a hans opartiskhe­t.

När den konservati­ve ledamoten Adam Holloway konfronter­ade Bercow med att han skulle ha ett anti-brexitklis­termärke på sin bil, svarade talmannen mycket lugnt och samlat att det i själva verket rörde sig om hans frus bil och att hon har rätt till sina egna åsikter. Han la sedan till, på ett mycket karaktäris­tiskt vis: ”och jag är säker på att den ärevördige herren inte för en stund skulle påstå att en fru på något sätt är sin makes egendom eller lösöre”.

Att regeringen hade börjat tröttna på den egensinnig­e talmannen stod också ganska klart när han meddelade sina avgångspla­ner. Bara en handfull från av ledamötern­a från det som varit hans eget parti, ställde sig upp efter hans anförande. Opposition­en gav honom däremot stående ovationer.

Trefaldigt vald till talman är Bercow den som innehavt ämbetet längst sedan 1943.

 ?? Bild: Jessica Taylor ?? Underhuset­s talman John Bercow
Bild: Jessica Taylor Underhuset­s talman John Bercow

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden