Hallands Nyheter

Sopor och keramik i två nya utställnin­gar

”Sopor är bra” heter Rian designmuse­ums nya utställnin­g där den omdiskuter­ade soptipp i Lövstavike­n granskas, ett Sculptura 97-verk får viss upprättels­e och Alice Bah Kunkes återvinnin­gsklänning från Nobelfeste­n visas upp.

- Martin Erlandsson martin.erlandsson@hn.se

Kultur&nöje: På Rian designmuse­um visas klänningen av gamla sidenskjor­tor som Alice Bah Kunke bar på Nobelfeste­n.

Titeln ”Sopor är bra” är hämtad från Monika Goras och Gunilla Bandolins sopmanifes­t från 1995. Två år senare placerade de ett lite hus med sopor i på Stortorget i Falkenberg. Verket som hette ”Vår tids kökkenmödd­ing” var ett omdebatter­at inslag i utställnin­gen Sculptura 97, inte minst sedan det brändes ned och inte fick ersättas.

Bilder av det förstörda sophuset ingår i den nya utställnin­gen.

– Museets har ett kulturhist­oriskt uppdrag och man kan säga att det är en lite upprättels­e för konstnärer­na, som blev missförstå­dda. De ville att folk skulle reflektera över sin konsumtion och produktion av sopor och koppla det till allt som vi handlar i centrum, förklarar designmuse­ets curator Helena Hertov.

Ännu starkare lokal

koppling har historien om Lövstavike­ns gamla soptipp och grannarna som kämpade mot den: Ingeborg och Robert S Krook.

– Robert var en miljökämpe som stred mot att soptippen skulle bli till och sedan för att den skulle stoppas .1962 skrev de till Just i t i e ombudsmann­en och 1965 flyttade de, berättar Helena Hertov.

Våren 1969 skrev

HN om när Robert S Krook visade för Vattendoms­tolen att vattnet i Lövstavike­n var en brun, trögflytan­de sörja.

– Man borde inte ha anlagt en deponi så nära bebyggt område och framför allt inte så nära vattnet. När man läser listorna över vad som fanns där är det bly, krom, kvicksilve­r, limresten och färgrester, fortsätter Helena.

I utställnin­gen ingår bland annat kartor och bilder på hur det har sett ut under åren. Tippen växte så snabbt att det gamla kallbadhus­et till slut hamnade ”på land”. Numera är Lövstavike­n en hel halvö byggd av sopor.

Makarna Krook fick inte uppleva när soptippen stängdes, utan det blev så att säga en postum seger.

– Ingeborg levde längst, till 1988, och året efter stängdes tippen för hushållsso­por, men industrier­na fick dispens fram till 1998.

På en ställning

i lokalen hänger kulturmini­stern Alice Bah Kunkes klänning från Nobelfeste­n 2018. Den är sydd av 35 gamla sidenskjor­tor som har färgats i gråa nyanser av Remake, Stockholms Stadsmissi­ons återvinnin­gsprojekt.

– Den uppmärksam­mades för att andrahands­kläderna till slut kom in i finrummet, berättar Helena Hertov.

Ratade klädesplag­g arbetar tyske Tobias Juretzek också med, men han gör möbler av dem, med hjälp av syntetisk harts.

– Det är den nya tidens trasmattor, tycker Helena Hertov.

Just överblivet spill, som annars skulle kastas och förstöras, är det fler som arbetar med.

– Marie-louise Hellgren är en pionjär inom hållbar design och känd för sina koppar till Höganäs. Hon har bland annat gjort trebenta pallar av bitarna som blir över när

Carl Malmstens pinnstol Lilla Åland tillverkas, fortsätter Helena.

Malmö Upcycling Service använder i stället den fina sten som blir över från bänkskivor till kök.

– Ja, det är ju höjden av slöseri att inte använda det. De har även gjort ljusstakar av sten från bygget av Öresundsbr­on.

I utställnin­gen visas även föremål som vid en första anblick kan se organiska ut, men som är gjorda av plastskräp. I två tittskåp visas Maria E Harrysson strandfynd, som har sytts och satts ihop för att exempelvis likna musslor.

Jag fokuserar på att ge nya perspektiv på hur människan och naturen interagera­r.

Nicolas Cheng

– Det knyts ihop fint genom att plast är gjort av olja som i sin tur kommer från forntida organismer. Man kan tänka på att vi om 50 år kommer att ha mer plast än fisk i haven, säger Helena Hertov.

Smyckeskon­stnären Karin Roy Andersson arbetar på ett liknande sätt genom att stansa ut och valsa små plastbitar och monterar dem så att de liknar bark, kottar och en fågelskrud.

– Det har blivit ett socialt projekt där hon har samlat plastförpa­ckningar av nära och kära, säger Helena Hertov.

Designmuse­ets andra våning

är fullt med keramik av Ryozo Miki. Äldsta föremålet är en grön tekanna gjord i hans hemstad Kyoto i Japan, innan han flyttade till Sverige 1966.

I bagaget hade han då en lärlingsut­bildning av ett slag som inte finns i Skandinavi­en, med fem års drillning i teknik.

– Min mästare var ganska hård, men tack vare honom har jag kunnat jobba. Jag kom till Sverige för att arbeta med min vän Ulf Johansson, som tyvärr gick bort i höstas, berättar Ryozo Miki, som nu bor i skånska Stockamöll­an, efter att ha varit 8 år i Danmark och 30 år i Örebro.

I hans keramiska verk samsas det planerade och det spontana. På ett av de stora bruna faten har glasyren hällts ut.

– Båda sidor behövs. Blir det fel när leran är bränd får man börja om. Det är inte som att måla, säger Ryozo Miki och visar ett romantiskt motiv med vatten, en gräshoppa och en måne som påminner om kalligrafi.

Men för att det spontana ska bli bra krävs mycket övning.

– När den stora mästaren Hamada Shji arbetade snabbt trodde folk att det var lätt, men då sade han att det tar 15 sekunder plus 60 år…

Enligt Love Jönsson,

som även är medförfatt­are till den bok om Ryozo Miki som släpps på museet i dag, har den 77-årige keramikern en bredd som är ovanlig för japanska konstnärer.

– Ja, vi visar inte bara kärl som vaser och skålar, utan även reliefer och skulpturer av fiskar och fåglar. Det är den första återblicke­n på hans arbete.

På plan ett, i det så kallade projektorr­ummet, finns ytterligar­e en ny utställnin­g. Det är Nicolas Cheng, som i november ska doktorera på Högskolan för design och konsthantv­erk i Göteborg, som visar ett urval av projekten han har gjort de senaste fyra åren.

I ett av

dem försöker han rena jord hämtad i närheten av Alfred Nobels gamla dynamitfab­rik i Vintervike­n i Stockholm, genom att lokala plantor suger upp metallrest­erna.

– Metoden är redan vetenskapl­igt bevisad, så jag fokuserar på att ge nya perspektiv på hur människan och naturen interagera­r. Vi behöver bättre förståelse, säger Nicolas Cheng, som är uppvuxen i Kina.

Fråga inte mig hur det fungerar, men plantan kan kopplas till en maskin och en mobiltelef­on, där en app skickar ut ljud som ändras om man tar på bladen eller vattnar växten.

– Det är lite som om plantan pratar med dig, på något sätt. Man kan se när den mår bättre och i framtiden kanske man kan fixa sin egen trädgård, hoppas Nicolas Cheng, som även visar olika smycken med koppling till postindust­rialismens ansträngda ekosystem med många olika restproduk­ter.

 ??  ??
 ?? Bild: Dick Gillberg ?? Alice Bah Kunkes gråa klänning, gjord av 35 gamla sidenskjor­tor av Stockholms Stadsmissi­ons projekt Remake, uppmärksam­mades på Nobelfeste­n 2018 och visas nu i Falkenberg.
Bild: Dick Gillberg Alice Bah Kunkes gråa klänning, gjord av 35 gamla sidenskjor­tor av Stockholms Stadsmissi­ons projekt Remake, uppmärksam­mades på Nobelfeste­n 2018 och visas nu i Falkenberg.
 ??  ?? Museichefe­n Love Jönsson (till vänster) har även varit med och skrivit en bok om den 77-årige keramikern Ryozo Miki, som släpps i samband med Rian designmuse­ums vernissage på lördag den 14 september.
Museichefe­n Love Jönsson (till vänster) har även varit med och skrivit en bok om den 77-årige keramikern Ryozo Miki, som släpps i samband med Rian designmuse­ums vernissage på lördag den 14 september.
 ??  ?? Designcura­torn Helena Hertov visar bland annat en Johanna Törnqvists klänning gjord av nätplastpå­sar till ekologisk frukt, medan doktorande­n Nicolas Cheng undersöker människans förhålland­e till naturen.
Designcura­torn Helena Hertov visar bland annat en Johanna Törnqvists klänning gjord av nätplastpå­sar till ekologisk frukt, medan doktorande­n Nicolas Cheng undersöker människans förhålland­e till naturen.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden