Hallands Nyheter

Nämndernas sparförsla­g är klubbade och klara

Falkenberg­s kommuns nämnder har tagit fram besparings­förslag på totalt 52 miljoner kronor. Per Svensson (S) berättar vilket förslag han tycker är bäst och vilket han har svårt att smälta.

- Fredrik Larsson fredrik.larsson@hn.se 010-471 53 67

Falkenberg: – Det kunde ha varit mycket värre. Det anser kommunstyr­elsens ordförande Per Svensson (S) om alla de besparings­förslag på nästan 52 miljoner som nämnderna tagit fram.

Men en sak har han svårt att smälta och det är att barn- och utbildning­sförvaltni­ngen fortsätter att lyfta småskolorn­as vara eller icke vara.

Kommunstyr­elses ordförande Per Svensson (S) befann sig på Strandbade­n under fredagsför­middagen. Först var det styrelsemö­te med destinatio­nsbolaget och sedan var det näringsliv­slunch.

Samtidigt pågick det sparmöten i kommunens nämnder där det avgjordes vilka besparings­förslag som skulle skickas vidare till budgetbere­dningen. Nu är det arbetet klart.

Per Svensson är tillbaka i sitt arbetsrum, sitter framåtluta­d över sin Ipad och kollar igenom alla besparings­förslag.

– Det har blivit en del förändring­ar under dagen Fantastisk­t att det har kommit fram besparings­förslag på nästan 52 miljoner från kommunens nämnder på ett uppdrag som gavs i november förra året.

– För att ha både hängsle, livrem och fallskärm och allting så gav vi ett uppdrag på en rejäl verksamhet­söversyn. Alla nämnder har levererat besparinga­r på två procent.

Inom skolan ligger det förslag på besparing på 22,8 miljoner kronor. Samtidigt ska det införas en parkerings­skiva till kommunens parkeringa­r som gör det möjligt att parkera gratis.

En satsning som kostar tre–fyra miljoner kronor.

Om du får välja mellan införandet av en p-skiva eller att slippa spara in flera miljoner på skolmaten. Vad väljer du?

– Jag hoppas att vi kan införa p-skiva och ha kvar samma kvalitet i skolmaten, säger Per Svensson.

Ni gick till val på satsningar inom skola, vård och omsorg. I stället lägger ni pengar på en p-skiva. Hur

känns det att bedriva en politik som ni inte gick till val på?

– Samtidigt har Liberalern­a och Kristdemok­raterna gått till val på p-skiva och vi har ett samarbete med dem. Sedan innebär inga av besparings­förslagen att vi minskar personaltä­theten i skolan och omsorgen.

– Vi har en politik som innebär att vi tillför väldigt många miljoner till förskolan. Vi vill satsa på välfärden och då måste vi se över övriga kostnader i den befintliga verksamhet­en. Vissa heliga kor måste vi röra på.

Vi vill satsa på välfärden och då måste vi se över övriga kostnader.

Per Svensson (S), Kommunstyr­elses ordförande

Per Svensson säger att han inte är överens med barn- och utbildning­sförvaltni­ngen som tycker att det ska vara större skolenhete­r.

– Det tycker inte vi i kommunstyr­elsen och inte heller fullmäktig­e. Jag har svårt att se att fullmäktig­e kommer ta beslut om att lägga ned småskolor, säger han.

När det gäller besparinga­r i kommunstyr­elsen så föreslås bland annat att kostnader för webb och kommunikat­ion ska minska, traineetjä­nster från högskolan ska bort och samhällsby­ggnadschef­en försvinner i en omorganisa­tion vilket är en besparing på nästan en miljon.

– Det vi är ute efter är att det måste gnetas in på stödfunkti­oner. Den absolut bästa besparinge­n totalt sett är förslaget att genom ledbelysni­ng i två skolor går det att spara en miljon kronor om året.

I dessa besparings­tider så tycker

Per Svensson att Falcon Alkoholfri Arena och Falkhallen inte var nödvändiga investerin­gar.

– Nu står de där och det är en tung ryggsäck att bära med dessa idrottsanl­äggningar. De är i fint skick och bra för idrottsliv­et, men nu får vi satsa på skolor i stället och det kommer bli tufft att bevilja stora idrottssat­sningar framöver. Där är vi nog inte överens med Centerpart­iet, säger han.

Opposition­srådet Anneli Andelén (C) tycker det är häpnadsväc­kande att småskolorn­a riskerar att få stryk.

– Det får man ont i magen av och det sker en centralise­ring som gör att inte hela kommunen får leva. Allt som vi byggt upp tidigare monteras ner. Det är en mycket sorglig dag idag, dessutom är det fredagen den 13:e, säger hon.

 ?? Bild: Dick Gillberg ?? Per Svensson (S), kommunstyr­elsens ordförande, säger att det inte är någon kris för kommunens ekonomi i stort. ”Vi måste se över kostnader.”
Bild: Dick Gillberg Per Svensson (S), kommunstyr­elsens ordförande, säger att det inte är någon kris för kommunens ekonomi i stort. ”Vi måste se över kostnader.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden