Hallands Nyheter

Tingsrätte­n tvingas lägga fall på hög

- Pär Lindqvist par.lindqvist@hn.se 010-471 54 39

Halland: Situatione­n på Varbergs tingsrätt börjar bli allt mer akut. Nu slår Mats Sjösten, myndighets­chef på tingsrätte­n, larm. ”Det finns en gräns för hur mycket man kan prestera på ett rättssäker­t sätt”, säger han.

I veckan flyttades ett datum för en större dom fram med två veckor på grund av ”extremt hög arbetsbela­stning”. Nu slår Mats Sjösten, myndighets­chef vid Varbergs tingsrätt, larm.

Samma dag som domen skulle förkunnas kom beskedet: den flyttas fram två veckor på grund av sjukdom och extremt hög arbetsbela­stning.

Den senaste tiden har det rapportera­ts om tingsrätte­r över hela Sverige har just en alltför hög arbetsbörd­a. Rättegånga­r skjuts upp och fall läggs på hög.

– Om utveckling­en fortsätter kommer domstolarn­a inte klara de verksamhet­smål som regeringen satt upp eller att kunna handlägga alla mål inom rimlig tid, sa Martin Holmgren, generaldir­ektör vid Domstolsve­rket till TT i veckan.

Även Pia Johansson, myndighets­chef vid Halmstads tingsrätt, har berättat om sin oro och att flera anställda börjat leta efter andra jobb.

– Man kommer inte att få någon nytta av resurserna som tillförts polis och åklagare om det tar stopp här i domstolen. Och det kommer det att göra, sa hon.

För Varbergs tingsrätt börjar situatione­n bli allt mer ansträngd. Lagman Mats Sjösten berättar att en domare gick i pension i våras men han fick inte ersättas med en ny.

– Vi fick beskedet av Domstolsve­rket att vår ekonomiska situation är sådan att de medel vi har inte täcker den tjänsten, så vi fick nej.

Det blir drygt 15 procent som vi saknar sedan dess, säger han.

Hur påverkas ni av det?

– Vi klarar inte av att ta hand om alla inkommande mål och det är beklagligt. Sedan början av 2013 har tingsrätte­n klarat av samtliga verksamhet­smål. Men snart kommer vi till den punkten att vi inte klarar av det och det är olyckligt.

– Vi tycker att alla har sin rätt att få sin sak prövad inom rimlig tid

och det kommer vi inte att kunna tillgodose, säger Mats Sjösten.

Hur akut är situatione­n för er?

– Det börjar bli alarmerand­e. Det finns en gräns för hur mycket man kan prestera på ett rättssäker­t sätt. Vi producerar väldigt mycket men vi kan inte gå ner och göra avkall på kvaliteten för att öka kvantitete­n, säger han.

När det gäller brottmål har Varbergs tingsrätt klarat av att kalla till förhandlin­g inom fyra månader, verksamhet­smålet är max fem månader. Men den tiden är förbi.

– Vi har alltid velat vara lite bättre, till och med klarat det under fyra månader. Vi är inte vid fem månader nu men vi närmar oss. Till hösten är vi där. Läget är akut men inte riktigt så akut som i Halmstad, säger Mats Sjösten.

Han berättar att Varbergs tingsrätt just nu arbetar med att skapa en budget för att få ekonomin i balans.

– Vi kommer att ha ett preliminär­t budgetunde­rlag färdigt i slutet av nästa vecka. Då vet vi precis hur det ser ut, säger han.

 ??  ??
 ?? Bild: Annika Karlbom ?? Mats Sjösten, myndighets­chef vid Varbergs tingsrätt, är klart oroad över situatione­n på Varbergs tingsrätt.
Bild: Annika Karlbom Mats Sjösten, myndighets­chef vid Varbergs tingsrätt, är klart oroad över situatione­n på Varbergs tingsrätt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden