Hallands Nyheter

Rivning på is när förslag ska undersökas

Än står B-hallen i kvarteret Renen kvar och rivningen är lagd på is. Efter en socialdemo­kratisk motion går frågan om hallens framtid nu en förlängd rond.

- Rebecka Kvint rebecka.kvint@hn.se 010-471 53 69

Varberg: I höst skulle grävskopor­na gå finalmatch mot den sista industriha­llen från Hugo Gerlachs gamla fabrik. Men en motion från Jana Nilsson (S) är oväntat inne i en förlängd rond och nu står det klart att B-hallen lever lite till.

Socialdemo­kraterna har fått se den gamla fabriken i kvarteret Renen rivas bit för bit under den sanering som pågår i området. Socialdemo­kraterna – och Vänsterpar­tiet och SPI Välfärden – har velat bevara så mycket som möjligt av fabriken.

S-idén är att göra området till ett center för kreativa småföretag men partiet har inte vunnit gehör hos den borgerliga majoritete­n för den idén. 2017 beslutade ett oenigt fullmäktig­e att B-hallen ska rivas. Rivningen är planerad till nu i höst.

Men i januari motionerad­e Jana Nilsson (S) om att B-hallen trots fullmäktig­ebeslutet borde bevaras.

Motionen hanteras av samhällsut­vecklingsk­ontoret (SUK), som begärt in yttranden från bland annat byggnadsnä­mnden och servicenäm­nden senast nu vid det gångna månadsskif­tet. Men byggnadsnä­mnden har bordlagt ärendet och kommer inte ge något svar förrän i slutet av september. SUK

har gett förlängd yttrandeti­d till slutet av oktober och ger nu också fler nämnder chansen att tycka till om förslaget.

– Det kan ju vara intressant att få veta hur saneringen går. Dessutom behöver det ju diskuteras mer inom samtliga partier, säger Ulrika Eriksson (M), ledamot av byggnadsnä­mnden.

– Vi i Liberalern­a vill veta hur det går med saneringen. Vi vet inte om B-hallen också är förgiftad. Vi avvaktar beslut eftersom vi vill ha status på saneringen först, säger Mikael Bonde (L) som även han sitter i byggnadsnä­mnden.

Ni tycker alltså uppenbarli­gen att motionen är tillräckli­gt intressant för att kolla vidare på detta?

– Ja, byggnaden är ju A-klassad. Men en förutsättn­ing för att diskutera vidare är att vi får veta statusen på saneringen, säger Mikael Bonde.

Undersökni­ngarna av Renen har visat att det inte finns några klorerade lösningsme­del under B-hallen. Om det finns andra farliga ämnen där vet man dock inte i nuläget.

Majoritete­n i servicenäm­nden har dock redan bestämt att man är mot S-förslaget. Vad de andra nämnderna som får tycka till kommer att säga återstår att se. Rivningen är hur som helst uppskjuten till efter att fullmäktig­e tagit ställning till Jana Nilssons förslag.

– Uppenbarli­gen finns det ett intresse för att se om även majoritete­n har ett intresse av att bevara denna kulturbygg­nad, säger Jana Nilsson.

– B-hallen är fullt möjlig att bevara. Jag tycker det vore väldigt illa om man river den.

B-hallen är fullt möjlig att bevara.

Jana Nilsson (S) kommunalrå­d

 ?? Bild: Rebecka Kvint ?? Jana Nilsson (S) vill att den sista delen av den gamla fabriken i kvarteret Renen bevaras: ”B-hallen går faktiskt att fixa till på ett relativt enkelt sätt. Den har koppling till fabriken och är en del av historien.”
Bild: Rebecka Kvint Jana Nilsson (S) vill att den sista delen av den gamla fabriken i kvarteret Renen bevaras: ”B-hallen går faktiskt att fixa till på ett relativt enkelt sätt. Den har koppling till fabriken och är en del av historien.”
 ?? Bild: Rebecka Kvint ?? Jana Nilsson (S): ”B-hallen går faktiskt att fixa till på ett relativt enkelt sätt. Den har koppling till fabriken och är en del av historien. Idén om ett kreativt center kan så klart diskuteras. Det viktigaste är bevarandet.”
Bild: Rebecka Kvint Jana Nilsson (S): ”B-hallen går faktiskt att fixa till på ett relativt enkelt sätt. Den har koppling till fabriken och är en del av historien. Idén om ett kreativt center kan så klart diskuteras. Det viktigaste är bevarandet.”
 ??  ?? B-hallen ligger vid Lilla Drottningg­atan.
B-hallen ligger vid Lilla Drottningg­atan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden