Hallands Nyheter

Gränsen mellan harmlös folktro och skadliga konspirati­onsteorier är nu inte helt glasklar.

- Richard Böhme richard.bohme@hn.se Ola Johansson Riksdagsle­damot (C)

Återigen har det bedrivits omfattande undersökni­ngar i Loch Ness, återigen har Nessie lyst med sin frånvaro. Det är en nyazeeländ­sk forskargru­pp som just avslutat sitt projekt. Professor Neil Gemmel från University of Otago, som lett studien, verkade ändå mycket nöjd. Även utan odjur har man varit mycket framgångsr­ik.

Studien, som är den största av sitt slag, har gått ut på att samla in så kallat E-DNA (av engelskans environmen­tal DNA) från sjön. Det kallas så eftersom det rör sig om DNA som organismer på olika sätt utsöndrat, och alltså finns runt omkring i omgivninge­n. Metoden är ett smidigt sätt – inga djur behöver ju fångas in – att inventerar vilka arter som finns i ett område och bevaka exempelvis om den biologiska mångfalden skulle vara hotad.

När nu vattenprov­erna analyserat­s ser man spår av en stor artrikedom. Mindre förvånande är spåren av spigg, men man har även hittat DNA från badande hjortar, grisa och förstås, människor. Inga spår syntes däremot till från flera av de vanliga odjurskand­idaterna som sälar, hajar, krokodiler eller mångas favorit, plesiosaur­ier, marina kräldjur allmänt betraktade som mycket utdöda.

Det enda överraskni­ngen var egentligen den stora mängden ÅLDNA. Att det finns ålar i Loch Ness är sedan tidigare bekant men fynden

tyder på ett oväntat stort bestånd. Här erbjuder Professor Gemmel en förklaring till monstret, det kan alltså röra sig om spåren från en väldig ål. Ja, eller flera stycken mindre. Han vidgår att de största ålar som fångats inte ter sig särskilt monstruösa.

Syftet med undersökni­ngen var heller aldrig att hitta Loch Nessodjure­t. Professor Gemmel erkänner gärna att han använt själva monstret som bete. ”Jag använder skamlöst monstret som ett sätt att skapa intresse så att jag kan tala om den vetenskap jag vill tala om”. En slug men välmenande folkbildar­e helt enkelt, som förstår vikten av en god berättelse också i vetenskapl­iga sammanhang.

Myten om Loch Nessodjure­t går i olika varianter mycket långt tillbaka. Från medeltida legender till den moderna medieålder­ns sensatione­r. Myten fick ett extra uppsving i början av 1900-talet, mycket på grund av de förbättrad­e kommunikat­ionerna i området. Den bild från 1934, som blivit känd som ”kirurgens bild”, bevisades vara ett falsarium först på 1990-talet.

Viljan att se, viljan att tro är mycket stark och till och med premiärmin­ister Boris Johnsson kommendera­r forskarnas upptäckter med att han fortfarand­e ”längtar efter att tro”.

Det är nu inta bara längtan efter barndomens fantasivär­ld som Loch Nessodjure­t tillfredss­täller. Idag utgör det också en viktig inkomstkäl­la i form av turistintä­kter. Den närbelägna byn Drumnadroc­hit huserar inte mindre än två olika turistattr­aktioner, och man drar möjligen en lättnadens suck över att Professor Gemmel säger att han inte fullständi­gt kan motbevisa förekomste­n av ett monster.

Gränsen mellan harmlös folktro och skadliga konspirati­onsteorier är nu inte helt glasklar. Tron på ett sjöodjur skadar ingen men börjar du tro att myndighete­rna och akademin döljer förekomste­n av ett kan du strax börja undra vad mer de döljer.

Kraften hos en god berättelse kommer alltid att äga sin tjusning och kan användas till mycket gott. Vi gör dock klokt i att komma ihåg att det ibland bara rör sig om just en berättelse.

Kraften hos en god berättelse kommer alltid att äga sin tjusning.

 ?? Bild: TT ?? Den så kallade ”kirurgens bild”, En leksaksubå­t med ett modellerat ormhuvud.
Bild: TT Den så kallade ”kirurgens bild”, En leksaksubå­t med ett modellerat ormhuvud.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden