Hallands Nyheter

Att bränslepri­serna stiger finns inte på kartan

- OLA JOHANSSON

Av de nyheter som presentera­ts den senaste veckan är det överraskan­de många som varit resultatet av genomtänkt­a och väl valda prioriteri­ngar från Centerpart­iets sida. Framförall­t visar vi att alla landsändar, alla som lever och verkar i Sverige behövs för att trygga välfärden. Är man framgångsr­ik får man även vara beredd på kritik från dem som önskat sig en annan utveckling. Då är det tacksamt att använda sig av bilister som är många och röststarka.

Även om bränslet med tiden behöver ställas om till förnybart, ska vi inte tvinga människor att sluta använda bilen genom att höja bränslekos­tnaderna mer än prisutveck­lingen i övrigt. Runt denna fråga har det börjat diskuteras vad som är sant och falskt om skattesänk­ning och överindexe­ring av bränslepri­set.

Påståendet att Centerpart­iet och regeringen höjer bränsleska­tterna är felaktigt. Sanningen är att de blir lägre än vad de varit om Moderatern­as och Kristdemok­raternas budget för 2019 fått fortsätta verka. Att priserna höjs från ett år till ett annat är inte så konstigt. Under kommande år blir höjningen inte lika stor som den varit tidigare. Ändå försöker man få det att se ut som vi medverkat till att höja kostnadern­a, medan vi i själva verket behövt sänka skatten för att inte M/kd-politiken med sin överindexe­ring av bränslepri­set ska drabba bilismen mer än den gjort tidigare. Jämfört med 2019 höjs priset 2 öre mindre och i själva verket är prisökning­en kommande år lägre än den varit på länge. Inför 2020 höjs bränslepri­set endast med 15 öre, att jämföra med exempelvis 2016 då det ökade med hela 58 öre.

För M är det viktigt att kunna kritisera oss, främst inom områden där det skulle ha kunnat orsaka en svekdebatt. Därför har de i förväg ritat upp en karta som man nu envist håller sig till, trots att verklighet­en inte blivit vad de förväntade sig. Det måste kännas frustreran­de att inte ha något inflytande och dessutom finna att man inte har fog för sin kritik.

Påståendet att Centerpart­iet och regeringen höjer bränsleska­tterna är felaktigt.

Den uteblivna bränslepri­shöjningen är en sak. Vi har även sett till att ta bort den så kallade ”pensionärs­skatten” genom att utjämna skillnader­na mellan löntagare och pensionäre­r, samt stärka grundtrygg­heten för dem med enbart grundpensi­on. Vi inför ett ingångsavd­rag som gör det billigare för arbetsgiva­re att erbjuda jobb till någon som varit arbetslös länge. Vi satsar på barn- och ungdomspsy­kiatrin, eftersom fler än någonsin mår dåligt och köerna till BUP växer. En annan budgetnyhe­t är karriärtjä­nster för sjukvårdsp­ersonal, så att fler kan utveckla sin kompetens och bli specialist­er inom något område.

Det återstår ännu några dagar innan budgeten läggs på Riksdagens bord, så man kan förvänta sig mera. Redan nu kan jag påstå att det aldrig under mina tio år som ledamot hänt att Centerpart­iet kunnat genomföra så mycket av vår politik som nu sedan januariavt­alet ingåtts och vi trots valresulta­tet kan leda landet utan inflytande från högerpopul­ister som görs i andra europeiska länder.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden