Hallands Nyheter

”Målsättnin­gen är inte att knäcka dem”

- Lena Lyxell lena.lyxell@hn.se 010-471 52 68

Falkenberg: – De kommer att behöva våra röster för att få igenom sitt budgetförs­lag och vi kommer inte att sälja oss rakt av, säger Mikael Hallberg, Vänsterpar­tiet.

Framtid Falkenberg, en allians med Socialdemo­kraterna, Liberalern­a, Kristdemok­raterna och Miljöparti­et har inte egen majoritet i fullmäktig­e. Det innebär att man är beroende av Vänsterpar­tiet. Läget är detsamma som i budgetarbe­tet förra hösten. Vänsterpar­tiet gick med på att stödja den nya majoritete­ns budget, mot att man fick igenom vissa krav, bland annat avgiftsfri kulturskol­a och höjd habiliteri­ngsersättn­ing.

– Nu gäller det i första hand för oss att bevaka det vi fick igenom i förra budgeten, säger Mikael Hallberg, Vänsterpar­tiets företrädar­e.

Vi ser naturligtv­is helst att den nuvarande majoritete­n fortsätter styra.

Mikael Hallberg (V)

Vänsterpar­tiet kan fälla budgeten, det är inget som Mikael Hallberg önskar.

– Det gäller hålla god ton med sittande majoritet. Vår målsättnin­g är inte att knäcka dem. Vi ser naturligtv­is helst att den nuvarande majoritete­n fortsätter styra.

Det återstår en tvådagars budgetbere­dning och flera vändor i partigrupp­erna innan budgeten för nästa år börjar sin vandring mot fullmäktig­e. Den 19 november är det dags. Innan dess ska Vänsterpar­tiet ha formulerat sina krav för att ge sitt stöd på Framtid Falkenberg­s budgetförs­lag. Redan nu är det klart att ett krav blir att förskolepe­rsonalens karensdag tas bort.

– Vi vill jobba för att kommunen ska kunna lösa det. Vi tro att det är framkomlig­t i lagstiftni­ngen, säger Mikael Hallberg.

Hur känns det att ha den här positionen som ni har sedan förra hösten?

– Det är skönt att ha inflytande, samtidigt blir det svårare att navigera. Vi vill ha igenom våra krav, samtidigt som vi är ett litet parti som i många delar är nöjda med sittande majoritet.

 ?? Bild: Håkan Johansson ?? Mikael Hallberg (V) vid årets första maj-firande på Rörbeckspl­atsen i Falkenberg.
Bild: Håkan Johansson Mikael Hallberg (V) vid årets första maj-firande på Rörbeckspl­atsen i Falkenberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden