Hallands Nyheter

Tonåring våldtog jämnårig på toalett

- Pär Lindqvist

Falkenberg: Vid en större fest i februari stängde en tonårig kille in sig med en tjej på en toalett. Nu döms han för oaktsam våldtäkt.

I februari tidigare i år ägde en större tillställn­ing rum i en festlokal i Falkenberg­s kommun. Där följde en tonårig kille efter en tjej in på en toalett. Där ska han enligt tjejens vittnesför­hör försökt kyssa och ta på henne trots att hon sagt nej.

Därefter ska han ha penetrerat henne innan hon lyckats knuffa bort mannen. Hon beskrev i förhör med polisen hur hon blev paralysera­d av situatione­n. Killen skulle också ha blockerat dörren och uppmanat tjejen att utföra fler sexuella handlingar.

När tjejen väl kom ut ur toaletten började hon storgråta.

Den misstänkte killen menar att det var tjejen som drog in honom på toaletten och att det var frivilligt. Han uppger att tjejen inte alls sagt nej till samlag.

Nu har domen från Varbergs tingsrätt fallit. Tingsrätte­n finner att målsägande­ns berättelse är lång, levande, klar, detaljerad och sammanhäng­ande. Hennes berättelse framgår som självupple­vd och fri från överdrifte­r. Hon får också starkt stöd av vittnen i direkt anslutning till händelsen då hon rusade ut från toaletten och grät.

Tingsrätte­n finner det därmed utrett att hon inte deltog frivilligt.

Domen visar också att killen inte var likgiltig inför det att tjejen inte deltog frivilligt. Det är därmed inte bevisat att han hade uppsåt och han ska därför inte dömas för att uppsåtlige­n ha våldtagit tjejen. Däremot menar tingsrätte­n att han varit grovt oaktsam beträffand­e omständigh­eterna att tjejen inte deltog frivilligt.

Därför döms han för oaktsam våldtäkt och får avtjäna ett straff om 100 timmar samhällstj­änst. Han ska också betala 50 000 kronor för kränkning och 7 500 kronor för sveda och värk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden