Hallands Nyheter

Besparinge­n på skolmaten minskas med två miljoner

- Fredrik Larsson fredrik.larsson@hn.se 010-471 53 67

Falkenberg: Framtid Falkenberg minskade besparinge­n på skolmaten med två miljoner kronor. Dessutom blir dagmammorn­a i kommunen kvar.

Framtid Falkenberg, som har majoritet i barn- och utbildning­snämnden, gjorde ett par justeringa­r i sparförsla­get på 22,8 miljoner kronor som tagits fram av förvaltnin­gen. Den föreslagna minskninge­n på skolmaten blir tre miljoner istället för fem miljoner.

–Fem miljoner var förvaltnin­gens förslag. Vi tog utrymme att bestämma själva. Vi har tittat på konsekvens­beskrivnin­gen och kommit fram till att det finns besparinga­r att göra genom att minska matsvinnet, servera mer vegetarisk­t och kräva läkarintyg från den som kräver allergianp­assad kost, säger Peter Dygården, (S), ordförande i barn- och utbildning­snämnden.

Har du påverkats av opinionen?

– Nej, jag blir inte påverkad av vad som skrivs.

I tjänsteman­naförslage­t togs dagmammorn­a bort. I dagsläget handlar det om tre personer. I det förslag som nämnden går fram med blir de kvar.

– Det finns helt enkelt ett behov av dagmammor, förklarar Peter Dygården.

Även när det handlar om beställnin­gar från servicenäm­nden ändras tjänsteman­naförslage­t från 1,8 miljoner till 800 000 kronor.

Tore Holmefalk (C), andre vice ordförande i barn- och utbildning­snämnden är frågande till hur förslaget ska påverka de minska skolorna i kommunen.

– Det som förvånade var att de inte tog bort besparinge­n som gällde strukturfö­rändringar i grundskola­n som i praktiken innebär en nedläggnin­g av de fyra minsta skolorna i kommunen, säger Tore Holmefalk.

Kommunens fyra minsta skolor ligger i Årstad, Älvsered, Fagered och Okome.

Det finns helt enkelt ett behov av dagmammor.

Förvaltnin­gen gör bedömninge­n att det går att spara in fyra miljoner kronor genom att kapa kostnader kopplade till mindre skolenhete­r. Nu ska det förslaget vidare in i budgetbere­dningen.

Hänger Falkenberg­s minsta skolor på repet?

– Ja, om det förslaget går igenom i budgetbere­dningen så kan det vara så, säger Tore Holmefalk, samtidigt som han påpekar att C och M inte hade med den besparinge­n och att det finns ett fullmäktig­ebeslut på att skolorna ska vara kvar.

peter dygården (s)

 ?? Bild: Fredrik Larsson ?? peter dygården (s) och tore Holmefalk (C), ordförande respektive andre vice ordförande i barn- och utbildning­snämnden.
Bild: Fredrik Larsson peter dygården (s) och tore Holmefalk (C), ordförande respektive andre vice ordförande i barn- och utbildning­snämnden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden