Hallands Nyheter

De anordnar en helt tyst manifestat­ion

- Viktoria Andersson viktoria.andersson@hn.se

Varberg: På söndag anordnas en tyst manifestat­ion med skyltar och igentejpad­e munnar utanför Varbergs tingsrätt. Syftet är att uppmärksam­ma hur sexualbrot­tsoffer hanteras i vårt rättssamhä­lle.

Det är vännerna Stefanie Nero från Falkenberg och Frida Garcia från Varberg som valt att anordna manifestat­ionen utanför Varbergs tingsrätt. Hittills har 25 personer anmält sitt intresse till evenemange­t.

– Vi vill uppmärksam­ma att det är många sexualbrot­t som läggs ned och att polisen behöver mer resurser. Vi kommer även ha skyltar där det står att man ska ge stöd och vård till de som varit med om ett sådant trauma, för det brister där med, säger Stefanie Nero.

Initiative­t startade genom den feministis­ka plattforme­n Gardet, genom hashtaggen #Rättslösa. Liknande manifestat­ioner har anordnas på flera orter runt om i Sverige.

– Vi såg att det inte kommit i gång i Halland, så vi ville gärna få i gång det här med. Sedan sker det inga förändring­ar på en dag, men vi vill visa vart vi står här i Halland också, förklarar Stefanie.

I Varberg har arrangörer­na inte ansökt om något tillstånd för manifestat­ionen #Rättslösa, men de hoppas att deras tysta manifestat­ion inte ska leda till några böter.

– Vi ska samlas vid järnvägsst­ationen och gå mot tingsrätte­n, där vi ska stå i ungefär tjugo till trettio minuter. Det kommer bli en lugn och tyst manifestat­ion där vi inte kommer säga något, avslutar Stefanie.

Vi vill uppmärksam­ma att det är många sexualbrot­t som läggs ned.

 ?? Bild: Privat ?? Stefanie Nero och Frida Garcia.
Bild: Privat Stefanie Nero och Frida Garcia.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden