Hallands Nyheter

Fler direkttåg till Stockholm i framtiden

- Viktoria Andersson

Sommaren har gått som väntat för MTR Express och deras direkttåg mellan Stockholm och Halmstad. Nu planerar de fler avgångar till och från Västkusten sommaren 2020.

Det var mellan den 20 juni och 18 augusti som MTR Express körde sina direkttåg mellan Stockholm och Halmstad, med stopp i bland annat Falkenberg och Varberg. De röda tågen hade totalt fyra avgångar per dag, varav två avgångar från Halmstad och två från Stockholm. Hallands Nyheter har pratat med företagets vd Mats Johannesso­n för att ta reda på hur sommaren gått och hur framtidspl­anerna ser ut.

Varför valde ni just Västkustba­nan?

– Vi har fått önskemål från kunder om att börja köra fler sträckor, däribland längs Västkustba­nan. Vi är fortfarand­e ett litet företag med sex tåg, men vi såg nu en möjlighet att under sommaren testa detta och förlänga tågen ända ned till Halmstad.

Hur har sommaren gått?

– Den har gått väldigt bra, tittar man ur ett kundperspe­ktiv så har vi kört med bra punktlighe­t hela sommaren. Det har varit uppskattat av kunder att kunna åka direkt mellan Stockholm och Hallandsku­sten utan byte. Vi ser också att en hel del kunder från Göteborg valt att åka med oss ner till Varberg, Falkenberg och Halmstad. Vilken sträcka blev mest uppskattad?

– Det har varit ett större resande från Stockholm till Västkusten, vilket också var något vi hade väntat oss. Tågen har ju gått under semesterti­der och då kanske man vill åka ner till kusten. Hur många biljetter fick ni sålt?

– Den siffran lämnar vi inte ut av konkurrens­skäl, men resandet har gått som förväntat. I takt med att folk fick upp ögonen för oss ökade också antalet resande under perioden.

Hur ser framtidspl­anerna ut?

– Det som ligger närmst i tiden är att vi sommaren 2020 kommer köra med ett liknande upplägg med stopp i Varberg, Falkenberg och Halmstad.

Blir det några permanenta avgångar här på Västkusten i framtiden? – Det är vår ambition att kunna köra på fler sträckor, men för det krävs att vi har fler tåg. Vi har en utmaning med att vi som enda aktör inte får sälja våra biljetter genom statens bokningspl­attform SJ Online. Nu pågår en utredning kring ett nationellt biljettsys­tem och då kan det finnas förutsättn­ingar för oss, eller någon annan aktör, att öka trafiken.

 ?? Sommaren gick bra för MTR Express och till nästa sommar är företaget tillbaka med fler avgångar. Bild: Oliver Marshall Pressbild ??
Sommaren gick bra för MTR Express och till nästa sommar är företaget tillbaka med fler avgångar. Bild: Oliver Marshall Pressbild

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden