Hallands Nyheter

Billigaste kabinväska­n nästan lika bra som den dyraste

Kabinväsko­r är smidiga att resa med, men hur bra är de? Håller handtaget och hjulen för många resor? Håller väskan för flygbolage­ts bagagehant­ering? Stort test visar att den billigaste kabinväska­n var näst bäst.

- Ola Jacobsen

I dag reser många med bara kabinväska, både vid kortare och längre resor. Men kvaliteten skiljer mellan olika tillverkar­e visar testet som Testfakta gjort på vårt uppdrag.

De mindre kabinväsko­rna, som är godkända för att ta med in på flygplanet och lägga i bagagehyll­an ovanför sätet, varierar mycket i pris. Men ett laboratori­etest visar att det inte finns något direkt samband mellan pris och kvalitet.

På uppdrag av Testfakta har det tyska laboratori­et PZT undersökt användbarh­et och kvalitet hos sju vanliga kabinväsko­r. Laboratori­et har bland annat lastat väskorna till en totalvikt på tio kilo, och dragit dem med teleskopha­ndtaget helt utfällt 50 kilometer i en testrigg med en blandning av jämt och ojämnt underlag. Två av väskorna klarade inte detta test.

– Handtaget på väskan från Airbox gick inte att använda efter testet och handtaget på Clas Ohlsons väska blev också skadat och fungerade betydligt sämre efter testet, säger Thorsten Kutzner, testledare på PZT.

Alla testets väskor klarade laboratori­ets test för blixtlås och fall utan anmärkning. Större skillnader var det dock när det kom till det så kallade penetratio­nstestet, där man undersökte hur bra väskans skal står emot hårda stötar av vassa föremål.

Medan väskorna från Samsonite och Rusta klarade sig med mindre märken, så fick Samsonites billigare märke American Tourister den allvarliga­ste skadan: det gick hål och skalet fick en nio centimeter lång spricka.

Laboratori­et testade också hur bra kabinväsko­rna står emot regn,

genom att duscha dem under tio minuter, motsvarand­e kraftigt regn. Alla väskor tog in vatten, framförall­t vid teleskopha­ndtagets infästning.

Här klarade sig väskan från Epic något bättre än de andra.

– Troligtvis är det gummering kring blixtlåset­s kanter som bidrar till det resultatet, säger Thorsten Kutzner.

Laboratori­et har också utvärderat hur tyst väskorna rullar, hur de är att bära, öppna, stänga och packa. Alla testade väskor har hjul som rullar bra och är tysta, men flera av väskorna fick anmärkning­ar på blixtlåsen då de var knepiga att dra i.

Bäst i test med betyget 7,9/10 är Samsonite Neopulse, som också är testets i särklass dyraste. Bara 0,1 poäng ifrån ettan kommer Rusta Regent, testets billigaste kabinväska. Väskan från Rusta, som kostar 500 kronor, får bäst betyg på uthållighe­tstestet, där handtag, hjul och blixtlås utsätts för omfattande användning. Betyget för Rustaväska­n dras dock ner av att den har ett trångt bärhandtag.

– Men för personer med lite mindre händer är den väskan minst lika bra som testvinnar­en Samsonite Flux, säger Thorsten Kutzner.

 ??  ??
 ?? Bild: Jonas Ginter ?? Från en femhundrin­g till nästan tre tusen kronor, prisskilln­aden är stor mellan billigast och dyrast i testet, som visade att just de två kabinväsko­rna var bäst och näst bäst.
Bild: Jonas Ginter Från en femhundrin­g till nästan tre tusen kronor, prisskilln­aden är stor mellan billigast och dyrast i testet, som visade att just de två kabinväsko­rna var bäst och näst bäst.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden