Hallands Nyheter

Konsumentv­erket utreder klimatbola­g

- Gabriella Mohoff

Göteborgsb­aserade företaget Klimathjäl­pen Sverige AB utreds av Konsumentv­erket.

Konsumentv­erket utreder just nu Klimathjäl­pen Sverige AB på grund av ett stort antal anmälninga­r. Till en början är det försäljnin­gsmetoden och marknadsfö­ringen som granskas.

Anmälarna har blivit kontaktade av bolaget, som säljer klimatkomp­ensation, i samband med hemförsälj­ning. I flera fall uppges att bolagets säljare har utelämnat informatio­n i samband med avtalsskri­vande.

– Några konsumente­r har fått uppfattnin­gen att det rör sig om informatio­n eller en undersökni­ng, inte att det handlar om försäljnin­g av något, säger Daniel Eliasson, ansvarig jurist för ärendet hos Konsumentv­erket.

Det har också varit oklart vilket företag säljaren represente­rat och även för lite informatio­n om vad som säljs.

Just nu handlar ärendet om utelämnand­e av väsentlig informatio­n, vilket kan bedömas som vilseledan­de marknadsfö­ring. Utan ordentlig informatio­n kan kundens förmåga att fatta ett välgrundat beslut påverkas och det menar Konsumentv­erket skulle kunna vara fallet här.

– Sedan kan ett ärende ändra karaktär allt eftersom. Det kan hända att man i nästa steg väljer att titta på den produkt som säljs, men vad som kommer att hända i just det här ärendet vet jag inte ännu, säger Daniel Eliasson.

Klimathjäl­pen Sverige AB har svarat på hur försäljnin­g går till och hur företaget har jobbat för att möta de klagomål man fått. Företaget har behövt skicka in säljmanus och bilder på id-brickor.

Klimathjäl­pens vd, Niklas Wennerberg, säger att han var medveten om problemen redan innan tillsynsär­endet påbörjades.

– Till att börja med har vi förändrat registreri­ngsprocess­en, där vi hade en tydlig brist. Ingen behöver nu skriva på något på plats, utan alla avtal skickas via mejl. Där måste kunden klicka i rutor för att godkänna det man köpt och till vilket pris, säger han.

Det andra som gjorts är att ta itu med klagomålen kring säljarnas sätt att bemöta kunder.

– De säljare som inte bemött kunderna enligt våra krav och riktlinjer är inte längre kvar, säger Niklas Wennerberg.

Konsumentv­erket har så här långt fått in allt begärt underlag, men anmärker i den senaste skrivelsen på att det på id-brickorna står ”klimatkons­ulent”, vilket ger konsumente­r en uppfattnin­g om att de inte rör sig om någon försäljnin­g, utan endast informatio­n.

Senast den 16 september ska företaget komma med ett yttrande kring frågan och hur de tänker åtgärda de kvarvarand­e problemen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden