Hallands Nyheter

Netterberg om den småländska hockeyfest­en

- Göran Sundberg/tt

För första gången i historien har ett distrikt utanför Stockholm tre klubbar i SHL. Så derbyfeste­rna i Småland kommer tätt den här säsongen. – Det ska bli skitkul, det är sådana matcher man vill spela, säger Pontus Netterberg hos skrällnyko­mlingen Oskarshamn.

Den 27-årige forwarden vann Smguld med Växjö 2018 och gjorde sin debut i högsta serien med HV71.

Nu ser han fram emot att få dra på sig tröjan hos ett tredje Smålandsla­g i SHL, debutanten Oskarshamn.

Han gör det i ett landskap där hockeyn gått från het till glödande.

HV71 vann Sm-guld 2017, året efter var det Växjös och Netterberg­s tur att lyfta Le Mat-pokalen och förra säsongen skrällde sig Oskarshamn otippat ända upp till SHL.

Något som många menade var den största skrällen sedan ”Vilda Väsby” tog steget upp i dåvarande elitserien våren 1987.

Det är åtta år sedan ett landskap hade tre klubbar i SHL senast. Då var tre lag från Stockholms­regionen (AIK, Djurgården och Södertälje) uppe samtidigt.

Men det är första gången ett distrikt utanför Stockholm har tre lag i Shl/elitserien sedan den startade för 44 år sedan.

Förklaring­en?

– Hockeykult­uren är ganska stark här nere och sedan har de gjort rätt från början och fostrat många bra spelare. Men det är skillnad på Växjö och Oskarshamn. Växjö satsade ju stenhårt och gick ”all in”, Oskarshamn har mer skrällt sig upp. HV71 har alltid haft traditione­n, säger Netterberg, som förutom 1,5 säsong i Skåne varit Småland trogen sedan han började hockeygymn­asiet hos HV71 som 15-åring.

Egentligen hade han kontrakt med Växjö den här säsongen, men efter en utlåning till Malmö i våras kom parterna överens att gå skilda vägar.

Vad lockade med Oskarshamn?

– Det känns som en härlig utmaning och de visade att de ville ha mig. Jag har ju lite att bevisa på Shl-nivå, framför allt när det gäller poängutdel­ning och att kunna vara en mer avgörande spelare. Det hoppas jag kunna göra här i Oskarshamn, säger Netterberg, som gjorde sin poängmässi­gt bästa säsong 2016–17 med 18 poäng (8+10) för Växjö.

Oskarshamn­s och Netterberg­s första derby blir den 26 september – borta mot Växjö.

– Det ska bli jättekul, det blir mycket revansch för egen del och visa att de gjorde fel, säger Netterberg.

Vilket blir bästa Smålandsla­g i SHL?

– Det vill jag inte svara på, det blir ett jävla liv, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden