Hallands Nyheter

Den som tar sig tid att vara med hela vägen blir rikligt belönad

- (Sony music) Konstgjord andning Johan Lindqvist johan.lindqvist@gp.se

Att lyssna på Melissa Horns nya album är som att titta på en time lapse-video. Ni vet en sådan där som snabbspola­r genom flera dygn av pulserande storstadsm­iljö eller skildrar hur solen stiger och sedan sjunker i havet.

Melissa Horns time lapse-film visar i stället ett förhålland­e som faller ihop likt en ruin i öknen, vittrar sönder till sand och grus. Till sist är det bara några glasskärvo­r kvar, att skära sig på om man skulle få för sig att ge sig in i nästa labyrint förklädd till förälskels­e.

Efter att ha

lyssnat på Melissa Horns relationsr­apporter tänker nog den som är singel både en och två gånger innan hen öppnar Tinder nästa gång. Det är vilsenhet, missförstå­nd och omöjlighet­er travade på varandra.

Ja, man skulle absolut kunna påstå att Melissa Horn ältar. Men det är ju det man gör när det inte blev som man ville och man inte vet var man ska göra av sig själv. I en tid när allting ska lösas snabbt och i steget är det så väldigt skönt med någon som borrar på djupet, törs hålla fast även i de svartaste av känslor. Melissa Horn är en romantiker i ordets mest grundlägga­nde och klarögda betydelse. Och när hon lägger sång efter sång på varandra uppstår en alldeles trollbinda­nde helhet.

Det här är ett album av den sort som det sagts oss att ingen längre gör, som ingen vill lyssna på. Men det stämmer ju inte. Melissa Horn har någonting att berätta, hon behöver tio korta kapitel, och alla som tar sig tid att vara med hela vägen blir rikligt belönade.

Bland allt som griper tag och fascinerar med Melissa Horns låtskrivan­de finns också detta att hon konsekvent sjunger som ett ”jag” och riktar sig till ett ”du”. Det är sätt att formulera sig, att hantera poplyrik, som traditione­llt sett varit reserverat för manliga rockpoeter. Unga och gamla pojkar med gitarr som med självpåtag­en pondus och självklart tolkningsf­öreträde lägger ut texten om hur det är och varför det blev som det blev. Ni vet alla vilka dom är.

Men få, mycket få av dem, kommer i närheten av den skärpa som Melissa Horn visar upp på det här sitt starkaste album. Ordning på orden har hon alltid haft, men hon är numera så oerhört distinkt och så övertygand­e säker kring såväl formulerin­gar som hur de ska hakas fast i ett sammanhåll­et men ändå varierat musikalisk­t uttryck.

Här finns det rasslande, beatiga svänget i Kaah-samarbetet ”Du brukade kalla mig för baby” och det vackra, salongsfäh­iga pianot i ”Snart smälter snön” som kombineras med en text som gör vanvettig ont. Här ryms pådrivande ”Regnet” och ”Om jag aldrig hade mött dig hade jag varit lycklig nu”.

Och så då den direkt hjärtskära­nde ”Sång från ett kalas”. Det är mycket sällsynt att man hör någon sjunga så skarpt och skoningslö­st om hur det är när man hittar sig själv på en plats där man inte ville hamna. Samtidigt som andra tycks glida in i en Instagram-vänlig bubbla av trygg lycka.

Efter att ha lyssnat på Melissa Horns relationsr­apporter tänker nog den som är singel både en och två gånger innan hen öppnar Tinder nästa gång. Det är vilsenhet, missförstå­nd och omöjlighet­er travade på varandra.

I det bitiga titelspåre­t med elak gitarr och dova körer sjunger Melissa Horn också om det där att vara rädd för att bli kvar när alla bra redan är upptagna. Men att ändå inte vilja inordna sig efter det förväntade:

”Nån sa att det är dags att tänka smart och börja leta efter pappan till ett barn, Jag borde blunda mer, Jag borde göra mer dumt, Jag borde börja ligga runt.”

Gör som du vill Melissa Horn, det blir nog bra, men sluta aldrig skriva såhär bra låtar.

 ?? Bild: Tobias Regell ?? Ordning på orden har Melissa Horn alltid haft, men hon är numera så oerhört distinkt och så övertygand­e säker, skriver Johan Lindqvist.
Bild: Tobias Regell Ordning på orden har Melissa Horn alltid haft, men hon är numera så oerhört distinkt och så övertygand­e säker, skriver Johan Lindqvist.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden