Hallands Nyheter

Sparkrav oroar inte alla Falkenberg­snämnder

- Mårten Samuelson marten.samuelson@hn.se 010-471 52 74

Falkenberg: Besparings­kravet är inget bekymmer för en nämnd i Falkenberg. ”Vi har ett prognostis­erat överskott som är större än två procent”, säger de.

Falkenberg: Andra nämnder våndas över hur de ska klara besparinga­r i verksamhet­en. Men miljö och hälsa behöver inte göra några inskränkni­ngar alls i sin verksamhet.

– Vi har ett betydligt trevligare utgångsläg­e än andra nämnder i och med att vi har ett prognostis­erat överskott som är större än två procent. Så det är helt okej att kommunen kan minska bidraget med två procent, förklarar nämndens ordförande Bengt Hackberg (S).

Miljö- och hälsoskydd­snämnden har av skiftande anledninga­r gått med överskott i flera år och har till skillnad från de flesta andra nämnder inte behövt fundera på drastiska nedskärnin­gar.

– Jag är jättenöjd med förvaltnin­gens arbete. Vi gör löpande effektivis­eringar som är större än två procent. En orsak till att vi inte gör underskott är att våra medarbetar­e är duktiga på att söka och få bidrag utifrån till olika projekt som vi bedriver i kommunen.

– En annan och stor del är att vi håller nere på personalko­stnaderna. Är till exempel någon sjuk eller föräldrale­dig har man inte alltid rekryterat ersättare. Vi har duktiga medarbetar­e som har löst det trots att man legat någon person kort. Kan ni ändå sköta era åtaganden om det saknas folk?

–Ja, de olika verksamhet­erna uppnår sina uppsatta mål. Att vi kan göra den här besparinge­n är egentligen bara bra och en följd av kontinuerl­iga effektivis­eringar.

– Det gör att den skattefina­nsierade delen av verksamhet­en är mindre i förhålland­e till den avgiftsfin­ansierade. Det är bra att den som förorenar får betala mer för kostnaden av miljöarbet­et, menar Bengt Hackberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden