Hallands Nyheter

Lång tvist om badplats ser ut att kunna lösas

När det 25 år gamla avtalet om handikappb­adet vid Kusthotell­et löpte ut var det inte klart vem som ägde anläggning­en från 1990-talet. Men nu ser den två år långa tvisten ut att kunna lösas.

- Staffan Gustafsson staffan.gustafsson@hn.se

Varberg: Efter två års tvister mellan kommunen och Varbergs Kusthotell om handikappb­adet vid Kåsa finns nu en lösning i sikte. Kommunala bolaget VFAB köper anläggning­ens kallbadhus och rustar upp det för miljonbelo­pp.

I två års tid har kommunen och Kusthotell­et varit oense om frågor kring handikappb­adet vid Kåsa och det tillhörand­e lilla kallbadhus­et. Anläggning­en byggdes i början av 1990-talet på kommunens bekostnad (hotellet fick ett engångsbid­rag på två miljoner kronor) och då tecknades ett 25-årigt avtal mellan kommunen, Kusthotell­et och det kommunala handikappr­ådet.

Avtalet innebar att hotellet disponerad­e anläggning­en (som bland annat används som bastu och som en del av hotellets spaverksam­het) under förutsättn­ing att man tog hand om drift och skötsel samt höll det tillgängli­gt för medlemmar i handikappo­rganisatio­ner. I avtalet slogs fast att kommunen upplåter marken utan ersättning förutsatt att dessa villkor uppfylls.

Men vid årsskiftet 2016/2017 löpte avtalet ut och då blev det plötsligt svårt att reda ut vad som skulle gälla, och vem som hade äganderätt­en till det lilla kallbadhus­et.

– Det har varit lite svårt att reda ut vem som äger vad. Det har varit en längre process egentligen, men som nu går mot sin lösning, berättar Martin Rylander, vd på det kommunala fastighets­bolaget VFAB.

Till slut har nu i varje fall kommunen och Kusthotell­et kommit överens om att det är hotellet som har äganderätt­en till kallbadhus­et.

– Vi har tittat fram och tillbaka på frågan och kommit fram till att det är Kusthotell­et som äger byggnaden. Men nu är upplägget att VFAB köper den och hyr ut den till dem, förklarar kommunjuri­sten Lisa Holmdahl-pedersen.

Tanken är att det kommunala fastighets­bolaget köper kallbadhus­et av hotellet för en symbolisk summa (1 000 kronor är det belopp som nämns i protokolle­t från ett extra styrelsemö­te som VFAB höll i somras) och sedan hyr ut det till Kusthotell­et på ett längre kontrakt.

– Det ska vara till en marknadsmä­ssig hyra, säger Martin Rylander.

Men det kommunala fastighets­bolaget förbinder sig genom överenskom­melsen också att rusta upp anläggning­en för 3,5 miljoner kronor.

– Den summan har vuxit litegrann, men någonstans däromkring, säger Martin Rylander.

” Vi har tittat fram och tillbaka på frågan och kommit fram till att det är Kusthotell­et som äger byggnaden.

Lisa Holmdahl-pedersen kommunjuri­st

I samband med detta kommer också den intilligga­nde badbryggan att renoveras.

– Den kommer att vara tillgängli­ghetsanpas­sad i viss mån, men för de med de tyngsta funktionsv­ariationer­na så är det det nybyggda tillgängli­ghetsbadet på femte vik på Getterön som gäller, säger Martin Rylander.

Det kommer även fortsatt att finnas tillgängli­ghetsanpas­sad toalett i det lilla kallbadhus­et. Huset kommer även att inrymma ett förråd för Livräddnin­gssällskap­et.

Terese Asplund, vd på Kusthotell­et, är nöjd med lösningen.

– Ingenting är ju påskrivet ännu och det finns flera olika lösningar som vi hade varit nöjda med. Men som de ser ut så blir detta en bra lösning, tycker hon.

 ?? Bild: Erika Arnadottir ?? Det lilla kallbadhus­et vid Kåsa ska nu köpas av kommunala VFAB och rustas upp för miljonbelo­pp.
Bild: Erika Arnadottir Det lilla kallbadhus­et vid Kåsa ska nu köpas av kommunala VFAB och rustas upp för miljonbelo­pp.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden